Τα Νέα μας

Εκπαιδευτική αποστολή του Ομίλου «CASA» του Γενικού Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού στο ESTEC: European Space Research and Technology Center

Εκπαιδευτική αποστολή του Ομίλου «CASA» του Γενικού Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού στο ESTEC: European Space Research and Technology Center

Μαϊ 21, 2024

Το εκπαιδευτικό ταξίδι του Ομίλου «CASA» του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία από τη Δευτέρα 22/04 έως την Παρασκευή 26/04/2024. Στο ταξίδι συμμετείχαν 37 μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου, οι δύο υπεύθυνοι καθηγητές του Ομίλου, κ.κ. Β. Δημόπουλος και Ευ. Κοτρώνης, και οι δύο συνοδοί καθηγήτριες, κ.κ. Α. Κατσαρού και Ε. Μπαλαδάκη.

Στο χρονικό αυτό διάστημα επισκεφθήκαμε το παράρτημα του  Ευρωπαϊκού  Οργανισμού Διαστήματος (ESTEC: European Space Research and Technology Center), που βρίσκεται στο Noordwijk της Ολλανδίας και είναι το μεγαλύτερο παράρτημα του Οργανισμού στην Ευρώπη.

Η επίσκεψή μας στην ESTEC αποτέλεσε μία ανεπανάληπτη εμπειρία, αφού ενημερωθήκαμε για την έρευνα και τις δράσεις που πραγματοποιούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δορυφόρων για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, οχημάτων που θα πραγματοποιήσουν μελλοντικά πειράματα στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, συνεργασίες για τη διατήρηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, επιλογή και εκπαίδευση αστροναυτών… Όλοι θα θυμόμαστε το ομοίωμα μέρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού καθώς και το όχημα που θα σταλεί στον Άρη για να ανιχνεύσει υγρασία σε βάθος λίγων μέτρων.

Αν και ο κύριος στόχος μας ήταν η επίσκεψη στο ESTEC, επιπλέον, επισκεφθήκαμε τρία μουσεία: το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, όπου θαυμάσαμε τον γνωστό πίνακα του Rembrandt, «τη Νυχτερινή Περίπολο», το Μουσείο Επιστημών NEMO στο Άμστερνταμ, με πολλά διαδραστικά πειράματα αλλά και εκθέματα σχετικά με τις Φυσικές Επιστήμες και το Μουσείο Maurits Cornelis Escher στη Χάγη με έργα του Ολλανδού εικαστικού καλλιτέχνη Escer.

Το «ψηφιδωτό» της επίσκεψής μας περιλάμβανε αξιοθέατα, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το σπίτι της Άννας Φρανκ, τα σπίτια «κύβοι» στο Ρότερνταμ, ανεμόμυλους που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την αποστράγγιση λιμνών, αλλά και μία κρουαζιέρα στα κανάλια του Άμστελ, του ποταμού που διασχίζει το Άμστερνταμ.

Το συναρπαστικό ταξίδι μας τελείωσε… με την πτήση μας από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας πίσω στην Αθήνα… ή μήπως, ξεκίνησε για έναν νέο προορισμό την επόμενη χρονιά;

Επιστροφή