Τα Νέα μας

Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της Α΄ Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Μόναχο

Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της Α΄ Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Μόναχο

Δεκ 5, 2024

Στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε φέτος το 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Η Γερμανία των Ελλήνων-Η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό». Από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2024, πλήθος μαθητών από σχολεία της Ελλάδας και της Γερμανίας παρουσίασαν τις εργασίες τους, αναζητώντας το πνεύμα της κλασικής Ελλάδας σε διάφορες πτυχές του γερμανόφωνου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης που διοργανώθηκε από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2024, το Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών συμμετείχε στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, με εισήγηση που επιμελήθηκαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου Αδριανή Γαβρήλου, Μαρίνα Γιαννακοπούλου, Χαράλαμπος Λειβαδάρας, Σοφία Μουτσοπούλου, Νεφέλη Μωραϊτίνη, Αλεξάνδρα Πεφάνη, Μαρία-Ραφαέλα Συνολάκη και Μαρία-Παρασκευή Χατζηανδρέου, με την υποστήριξη του καθηγητή Ιωάννη Κούλα και της καθηγήτριας Ιωάννας Τσιλιγιάννη.

Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου και είχε τίτλο «Ρεαλιστικός ακαδημαϊσμός: Το πρώτο εικαστικό κίνημα της Ελλάδας του 19ου αιώνα: η Σχολή του Μονάχου». Οι μαθητές του Λυκείου αφορμήθηκαν από τη στενή σύνδεση Ελλάδας και Γερμανίας κατά τον 19ο αιώνα, ώστε να παρουσιάσουν τους εξέχοντες Έλληνες καλλιτέχνες της εποχής εκείνης: τον Νικηφόρο Λύτρα, τον Κωνσταντίνο Βολανάκη, τον Νικόλαο Γύζη, τον Γεώργιο Ιακωβίδη, τον Ιωάννη Ζαχαρία, τον Πολυχρόνη Λεμπέση, τον Κωνσταντίνο Πανώριο και τον Γεώργιο Χατζόπουλο. Ανέδειξαν το κίνημα του φιλελληνισμού, τη συμβολή του βασιλιά Όθωνα στην ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Σχολής του Μονάχου. Οι μαθητές προβληματίστηκαν σχετικά με τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι παραπάνω καλλιτέχνες και ανέλυσαν τον χαρακτήρα επιλεγμένων έργων τους, εστιάζοντας στο αποτέλεσμα της σύζευξης της Σχολής του Μονάχου με τα ερεθίσματα και το προσωπικό ύφος των δημιουργών.

Παράλληλα, το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και τους καθηγητές να ανακαλύψουν τις πόλεις του Μονάχου και του Σάλτσμπουργκ και να αισθανθούν τον ρυθμό της καθημερινότητάς τους. Η ομάδα του Σχολείου μας ξεναγήθηκε στο κέντρο του Μονάχου, περιηγήθηκε στις Odeonsplatz και Marienplatz και επισκέφτηκε τον καθεδρικό ναό, Frauenkirche. Στο Σάλτσμπουργκ, εντυπωσιακό ήταν το φρούριο, απ’ όπου ήταν ορατή ολόκληρη η πόλη και η ύπαιθρος. Η εκπαιδευτική αποστολή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Deutsches Museum του Μονάχου, το οποίο στεγάζει εκθέματα αντιπροσωπευτικά της ανάπτυξης των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας.

Επιστροφή