Ο Πορφυρός Κώδικας των Ευαγγελίων

Ο Πορφυρός Κώδικας των Ευαγγελίων

Πορφυρούς Κώδιξ των Ευαγγελίων

Για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην προθήκη μας παρουσιάζεται ένα βυζαντινό αυτοκρατορικό χειρόγραφο που περιέχει τα τέσσερα ευαγγέλια. Πρόκειται για έναν πολυτελέστατο κώδικα, μοναδικό δείγμα της βυζαντινής καλλιτεχνικής παράδοσης, σε πανομοιότυπη ανασυστατική έκδοση από τις Εκδόσεις Μίλητος (Αθήνα, 2002).

Πολυτελές χειρόγραφο από βυζαντινό εργαστήριο που χρονολογείται στα τέλη του 5ου με αρχές του 6ου αιώνα, δηλαδή περίπου της εποχής του Ιουστινιανού. Είναι τετραβάγγελο (= περιέχει τα τέσσερα ευαγγέλια), και έχει κατασκευαστεί από περγαμηνή που τα φύλλα της εμβαπίστηκαν σε πορφύρα, ενώ το κείμενο είναι γραμμένο με χρυσά και ασημένια κεφαλαία γράμματα. Είναι ένας από τους πέντε συνολικά σωζόμενους παρόμοιους «πορφυρούς κώδικες». Ασφαλώς παρασκευάστηκε σε εργαστήριο της Πόλης για χρήση από αυτοκράτορα. Ο κώδικας κάποια εποχή διασπάστηκε και μέρη του κατέληξαν σε διαφορετικές βιβλιοθήκες (Πάτμο, Πετρούπολη, Βατικανό, Λονδίνο, κ.ά.). Στην παρούσα πανομοιότυπη έκδοση έγινε ανασύσταση των διεσπαρμένων τμημάτων.

Ο Πορφυρούς Κώδιξ των ευαγγελίων Πάτμου και Πετρουπόλεως: πανομοιότυπη έκδοση. Γενική επιστημονική επιμέλεια και παλαιογραφική μεταγραφή Αγαμέμνων Τσελίκας. Αθήνα: Εκδόσεις Μίλητος, 2002 ΕΙΔ.ΣΥΛΛ.FOLIO 091 ΠΟΡ

Αναπαραγωγή της πρόσθιας σελίδας (recto) του φύλλου 409 (από την Ρωσική Εθνική Βιβλιοθήκη, Πετρουπόλεως) με την σωζόμενη αρχή του Ευαγγελίου του Ιωάννη (κεφάλαιο α΄, εδάφια 21-27).
Το κείμενο είναι γραμμένο σε δύο στήλες με κεφάλαια γράμματα, που δεν διαφέρουν από τα σημερινά, έτσι ώστε ένας σημερινός αναγνώστης διαβάζει άνετα (αριστερή στήλη, στη μέση): "ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ"

 

Επιστροφή