Λογοκρατορίες: η ιστορία των γλωσσών
«Οι Λογοκρατορίες αποτελούν την πρώτη ιστορία των μεγάλων γλωσσών του κόσμου, είναι ένα βιβλίο φόρος-τιμής στο θαύμα των λέξεων που συνέχουν τις κοινότητες και καθιστούν δυνατή τόσο τη βίωση όσο και την αφήγηση μιας κοινής ιστορίας.»
Ostler, Nicholas. Λογοκρατορίες: η ιστορία των γλωσσών. Αθήνα: Polaris, 2015. [409 OST]
«Η ιστορία των γλωσσών είναι επίσης και ιστορία των ομιλητών τους, αντικατοπτρίζοντας την ιστορία, τις πολιτισμικές διακυμάνσεις, την εξάπλωση, το κύρος, την ακμή και περιστασιακά την παρακμή των χρηστών της. Μέσω της μελέτης των γλωσσών του κόσμου, ανακαλύπτουμε μια συμπυκνωμένη αφήγηση της ίδιας της ιστορίας του κόσμου μας. Οι "Λογοκρατορίες" είναι το πρώτο και μοναδικό βιβλίο που αφηγείται αυτή την αξιοθαύμαστη ιστορία σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια και ποικιλομορφία. Αποκαλύπτει τις καταπληκτικές καινοτομίες στην παιδεία, τον πολιτισμό και τη διπλωματία, που καθιερώθηκαν από τους ομιλούντες τη Σουμερική και τις διάδοχες γλώσσες στη Μέση Ανατολή· εξερευνά την εκπληκτική αντοχή της Κινεζικής γλώσσας διαμέσου είκοσι αιώνων εισβολών· χαρτογραφεί την πρόοδο της Σανσκριτικής από τη βόρεια Ινδία προς την Ιάβα και την Ιαπωνία· αναλύει την αξιαγάπητη αυτοεκτίμηση της Ελληνικής· περιγράφει τις επίπονες διαδικασίες που γέννησαν τις γλώσσες της σύγχρονης Ευρώπης και προσμετρά την παγκόσμια εξάπλωση της Αγγλικής. Τελικά μας δείχνει ότι οι γλώσσες του μέλλοντος θα είναι, όπως οι γλώσσες του παρελθόντος, γεμάτες εκπλήξεις. Οι "Λογοκρατορίες" αποτελούν την πρώτη ιστορία των μεγάλων γλωσσών του κόσμου, είναι ένα βιβλίο φόρος-τιμής στο θαύμα των λέξεων που συνέχουν τις κοινότητες και καθιστούν δυνατή τόσο τη βίωση όσο και την αφήγηση μιας κοινής ιστορίας.»
– από το οπισθόφυλλο
Βιογραφικό του συγγραφέα
«Ο Nicholas Ostler, Βρετανός μελετητής και συγγραφέας, γεννήθηκε το 1952 στο Tunbridge Wells της Αγγλίας. Σπούδασε Ελληνικά, Λατινικά, Φιλοσοφία και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αργότερα, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στη γλωσσολογία και τα Σανσκριτικά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ( MIT) υπό τον Noam Chomsky. Ομιλεί 26 διαφορετικές γλώσσες και είναι πρόεδρος του Foundation for Endangered Languages (Ίδρυμα για τις Απειλούμενες Γλώσσες, www. Ogmios.org), το οποίο υποστηρίζει τις προσπάθειες μικρών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο ώστε να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τις γλώσσες τους. Ζει με τη γυναίκα του, τη συγγραφέα Jane Dunn, στην Αγγλία, στο Roman Bath, στο λόφο όπου για μια γενεά ο Ambrosius Aurelianus αναχαίτισε την προέλαση των Σαξόνων.»
– από το αυτί του βιβλίου
Κριτικές για την αγγλική έκδοση του βιβλίου και ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
http://www.theguardian.com/books/2005/mar/12/featuresreviews.guardianreview3 (Κριτική του βιβλίου στην ιστοσελίδα The Guardian)
http://www.omniglot.com/language/articles/empiresoftheword.htm (Κριτική στο Omniglot - The online encyclopedia of writing systems & languages)
http://www.sil.org/system/files/reapdata/34/76/34/34763462938684605749276143047269298918/SILEBR_2009_016.pdf (Κριτική στο SIL - ΜΚΟ για την προάσπιση των γλωσσών)
http://blogs.discovermagazine.com/gnxp/2010/08/empires-of-the-word-anti-babel/#.VtBLadEy6Hs (Κριτική στο περιοδικό Discover: Science for the curious)
http://www.c-span.org/video/?188133-1/book-discussion-empires-word-language-history-world (Video με την online παρουσίαση/συζήτηση του βιβλίου από το συγγραφέα, στο Hirshorn Museum, στη Washington, DC)