Ο 13ος άθλος του Ηρακλή: ιστορίες από τη μεγάλη κρίση

Ο 13ος άθλος του Ηρακλή: ιστορίες από τη μεγάλη κρίση

«Πώς μια ευημερούσα, φαινομενικά προηγμένη οικονομία στον πυρήνα της Ευρώπης κατέρρευσε τόσο ραγδαία; Και γιατί έχει δυσκολευτεί τόσο πολύ να σταθεί ξανά στα πόδια της; Μέσα από μια σειρά συναρπαστικών αφηγήσεων από τις μέρες πριν και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Κρίσης, "Ο 13ος άθλος του Ηρακλή" αναδεικνύει τα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ρεύματα που άφησαν την Ελλάδα ανυπεράσπιστη, όταν έφτασε στις ακτές της ο παγκόσμιος οικονομικός τυφώνας, και σκιαγραφεί την ολέθρια αλληλεπίδραση μεταξύ ύφεσης, θεσμικής παρακμής και κοινωνικής διάλυσης από το 2010 και μετά.»

Συγγραφέας : Παλαιολόγος, Γιάννης
Εκδοση : Εστία

Παλαιολόγος, Γιάννης.  Ο 13ος άθλος του Ηρακλή: ιστορίες από τη μεγάλη κρίση. Αθήνα: Εστία, 2014. (300.9495 ΠΑΛ)

Giannis Palaiologos. The 13th labour of Hercules: inside the Greek crisis. London: Portobello Books, 2014. (300.9495 ΠΑΛ)«Πώς μια ευημερούσα, φαινομενικά προηγμένη οικονομία στον πυρήνα της Ευρώπης κατέρρευσε τόσο ραγδαία; Και γιατί έχει δυσκολευτεί τόσο πολύ να σταθεί ξανά στα πόδια της; Μέσα από μια σειρά συναρπαστικών αφηγήσεων από τις μέρες πριν και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Κρίσης, "Ο 13ος άθλος του Ηρακλή" αναδεικνύει τα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ρεύματα που άφησαν την Ελλάδα ανυπεράσπιστη, όταν έφτασε στις ακτές της ο παγκόσμιος οικονομικός τυφώνας, και σκιαγραφεί την ολέθρια αλληλεπίδραση μεταξύ ύφεσης, θεσμικής παρακμής και κοινωνικής διάλυσης από το 2010 και μετά. Το βιβλίο ταξιδεύει από τα πεδία μάχης της Κερατέας, όπου διεξήχθη ένας λυσσαλέος πόλεμος για τα σκουπίδια στην αρχή της Μεγάλης Κρίσης, ως τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη και ως τη Μυτιλήνη, από τα κύρια σημεία εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές της απόπειρας μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού επί Σημίτη, με κορυφαίους εφοπλιστές για το πώς βλέπουν τη σχέση με το ελληνικό κράτος, με πρόσφυγες από τη Συρία και με Αθηναίους που νιώθουν πολιορκημένοι μέσα στην πόλη τους. Από όλες αυτές τις ιστορίες προκύπτει η εικόνα μιας χώρας όπου έχει καταρρεύσει η εμπιστοσύνη, τόσο προς το κράτος όσο και μεταξύ των πολιτών. Χωρίς την ανοικοδόμησή της, η όποια οικονομική ανάκαμψη θα στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια.»  

- από το οπισθόφυλλο


Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Πτυχιούχος (Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Φιλοσοφία) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Διευθυντής της εφημερίδας Free Sunday από το 2009 ως το 2012. Το 2012 έλαβε το βραβείο δημοσιογραφικής αριστείας της Citi για την αρθρογραφία του. Το 2008 και το 2009 συμμετείχε στη συγγραφή μιας σειράς κωμικών σκετς και σκηνοθέτησε τη θεατρική παράσταση Μαμά Ελλάδα2. Σήμερα είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή και αρθρογραφεί στο protagon.gr και στους δικτυακούς τόπους των περιοδικών Time, The American Prospect και The New Republic time.com. Ο "13ος άθλος του Ηρακλή" είναι το πρώτο του βιβλίο.


Κριτικές – Παρουσιάσεις

Δημήτρης Ρηγόπουλος, Η κρίση με μια ματιά φλεγματική, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 7.12.2014        

Επιστροφή