Σαίξπηρ: η βιογραφία

Σαίξπηρ: η βιογραφία

 Κατά τον Ακρόυντ, ο Σαίξπηρ είναι ένα άξεστο αγροτόπαιδο μπροστά στους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του, όπως ο Κρίστοφερ Μαρλόου. Όλη η κάστα των συγγραφέων είναι «πανεπιστημιακής μόρφωσης, δραστήριοι, ριψοκίνδυνοι, μέθυσοι, ελευθεριάζοντες, απείθαρχοι». Πίνουν, ερωτεύονται, ξιφομαχούν και γράφουν έργα σε μια επιβλητική και θελκτική γλώσσα που ψυχαγωγεί το ετερόκλητο θεατρικό κοινό. Ο Σέξπιρ διαφέρει από όλους αυτούς.

Συγγραφέας : Ackroyd, Peter
Εκδοση : Μικρή Άρκτος

Ackroyd, PeterΣαίξπηρ: η βιογραφία. Αθήνα: Μικρή Άρκτος, 2010. (B SHA)

Την εποχή που έζησε ο Σαίξπηρ οι Άγγλοι δεν ενδιαφέρονταν να κρατήσουν βιογραφικές πληροφορίες για θέματα άσχετα με την εκκλησία ή το κράτος. Επιπλέον, η συγγραφή θεατρικών έργων μάλλον δεν αποτελούσε μια ευηπόληπτη ενασχόληση και έτσι λίγοι άνθρωποι ασχολούνταν με τη ζωή των δραματουργών. Ωστόσο, υπάρχουν αρχεία που αφορούν τη ζωή του Σαίξπηρ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εκκλησιαστικοί κατάλογοι και οικονομικοί λογαριασμοί (Lander). Ως εκ τούτου η συγγραφή μιας βιογραφίας για τον Άγγλο δραματουργό, ποιητή και ηθοποιό Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616) αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. Πρόσφατος καρπός μιας τέτοιας προσπάθειας είναι η έκδοση –και στα ελληνικά– μιας βιογραφίας του Σαίξπηρ από τον Πίτερ Ακρόυντ, αγαπημένο συγγραφέα του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Ο Ακρόυντ βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε «ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής του παρά στις προηγούμενες βιογραφίες του».

Σημειώνει σχετικά ο Γιώργος Βαϊλάκης στην Ημερησία:

«Ο Ακρόυντ ζωντανεύει εκπληκτικά το λονδρέζικο περιβάλλον κατά τον ύστερο 16ο αιώνα, μια εποχή με κυρίαρχα γνωρίσματα τον τυχοδιωκτισμό, τη βία, την εγκληματικότητα».

Μια γεύση από το περιεχόμενο του έργου του Ακρόυντ παίρνουμε μέσα από την καταγραφή του Γιάννη Ε. Στάμου για την Ελευθεροτυπία:

«Γεννημένος το 1564 στο Στράντφορντ της Αγγλίας (βλ. εικόνα κάτω δεξιά), και παρά την αριστοκρατική καταγωγή της μητέρας του, Μαίρη Άρντεν, ο Σαίξπηρ ανδρώθηκε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον λαϊκής προέλευσης, που έχαιρε ωστόσο οικονομικής ευμάρειας, οφειλόμενη κατ' αποκλειστικότητα στη μορφή του φιλόδοξου και υπερδραστήριου πατέρα. Ο Τζον Σαίξπηρ καταγράφεται σε επίσημα έγγραφα από γαιοκτήμονας, κατασκευαστής γαντιών και κτηνοτρόφος, μέχρι χωροφύλακας του Στράτφορντ, ενώ στο απόγειο της κοινωνικής του ανέλιξης διετέλεσε δήμαρχος της ομώνυμης πόλης. Σε έγγραφα εμπορικών συναλλαγών που διασώζονται, ο Τζον Σαίξπηρ υπογράφει με χρήση συμβόλου, γεγονός που ενισχύει τον ισχυρισμό ότι ο μεγαλύτερος δραματουργός της Αγγλίας προερχόταν από αναλφάβητο πατέρα. Ο Ουίλιαμ, σε Ο τόπος γέννησης του Ουίλλιαμ Σάιξπηραντίθεση με τα αδέλφια του που ακολούθησαν επαγγελματικά τον πατρικό κανόνα, είχε -ευτυχώς- διαφορετικές φιλοδοξίες, που εκδηλώθηκαν εύλογα με τις αναμενόμενες ενδοοικογενειακές προστριβές. Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει ο Ακρόιντ στη μελέτη του, δύο από τους αντι-ήρωες των θεατρικών κειμένων του Σαίξπηρ φέρουν τα ονόματα των αδελφών του, Ρίτσαρντ και Έντμοντ, ενώ η απέχθειά του στα δυσώδη επαγγέλματα προβάλλει χαρακτηριστική στο έργο του. Η πληθώρα νομικών όρων στα θεατρικά κείμενα του Σαίξπηρ έχει οδηγήσει τους μελετητές στο συμπέρασμα ότι ίσως υπήρξε γραφέας σε δικηγορικό γραφείο, ενώ η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με τον χώρο του θεάτρου πιθανολογείται ότι ήταν η φύλαξη αλόγων στην είσοδο των εν λόγω κτηρίων».

Από σχετικό άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου για την Ελευθεροτυπία διαβάζουμε ότι:

«Κατά τον Ακρόυντ, ο Σαίξπηρ είναι ένα άξεστο αγροτόπαιδο μπροστά στους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του, όπως ο Κρίστοφερ Μαρλόου. Όλη η κάστα των συγγραφέων είναι «πανεπιστημιακής μόρφωσης, δραστήριοι, ριψοκίνδυνοι, μέθυσοι, ελευθεριάζοντες, απείθαρχοι». Πίνουν, ερωτεύονται, ξιφομαχούν και γράφουν έργα σε μια επιβλητική και θελκτική γλώσσα που ψυχαγωγεί το ετερόκλητο θεατρικό κοινό. Ο Σέξπηρ διαφέρει από όλους αυτούς. Η μόρφωσή του είναι ελλιπής, η σχέση του με το θέατρο είναι περιορισμένη στα έργα που έφερναν τα θεατρικά μπουλούκια στο Στράτφορντ, αλλά είναι πρώτα απ' όλα ηθοποιός. Σε αντίθεση με τους ομότεχνούς του, ξέρει το θέατρο από μέσα, έχει δοκιμάσει να γράψει ποίηση και είναι ικανός -όπως τον κατηγορούν- να «κλέβει» το έργο του Οβίδιου η του Πλούταρχου και να τους δίνει νέα πνοή.»

Πηγές παρουσίασης και εικόνων

Lander, Jesse M. "Shakespeare, William." World Book Advanced. World Book, 2012. Web.  9 Apr. 2012.

Βιογραφίες του Σαίξπηρ στη Βιβλιοθήκη

Bryson, Bill. Σαίξπηρ: όλη η αλήθεια για τη ζωή του. Αθήνα: Μεταίχμιο, 2010. [B SHA]         Chute, Marchette. Shakespeare of London. Norwalk: Easton Press, 1988. [B SHA]Greenblatt, Stephen. Will in the world: how Shakespeare became Shakespeare. New York: W.W. Norton,

    2005. [822.33 SHA B GRE] Harris, Franke. The man Shakespeare and his tragic life-story. New York, 1921.. [822.33 HAR]

Shapiro, James S. A year in the life of William Shakespeare. New York: Harper Collins, 2006. [822.33 SHA B SHA]

Άλλα βιβλία του Πίτερ Ακρόυντ στη Βιβλιοθήκη

Καληνύχτα, κύριε Όσκαρ Ουάιλντ. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995. [Μ ACK]Τα οράματα μιας μοναχής: οι ιστορίες του Κλάρκενγουελ. Αθήνα: Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2005. [Μ ACK]Τα χειρόγραφα του Πλάτωνα. Αθήνα: Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2001. [Μ ACK]The casebook of Victor Frankestein. London: Vintage, 2009. [F ACK]The Clerkenweel tales. London: Vintage, 2004. [F ACK]The fall of Troy: a novel. London: Chatto and Windus, 2006. [F ACK]

Επιστροφή