Νέστωρ Μπούρας (1928-2011)

Νέστωρ Μπούρας (1928-2011)

Φιλόλογος, εκπαιδευτικός

«Ο Νέστορας Μπούρας (1928-2011), ενάρετος άνθρωπος, εμπνευσμένος δάσκαλος και λαμπρός φιλόλογος, δίδαξε επί 35 χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών και προσέφερε αφειδώλευτα στην ελληνική νεολαία την αγάπη του για τους ανθρώπους και τη βαθιά του γνώση και λατρεία για τον ελληνικό πολιτισμό. Παράλληλα άφησε, πέρα από την αγαθή του μνήμη, ως παρακαταθήκη στους νεότερους δασκάλους και φιλολόγους ένα αξιόλογο συγγραφικό έργο, εκπαιδευτικό και φιλολογικό.
Παιδί της Κατοχής, με ρίζες στη Μεσσηνία και τη Μυτιλήνη, μεγάλωσε στις αλάνες της Κυψέλης εκείνα τα δύσκολα, τα στερημένα αλλά ηρωικά χρόνια. Φοίτησε στο ονομαστό 2ο Γυμνάσιο της Αθήνας, συμμαθητής με τον Αναστάσιο Γιαννουλάτο, τον περιώνυμο αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, και άλλους μαθητές που διακρίθηκαν αργότερα στην ελληνική κοινωνία. Είχε την καλή τύχη να έχει και εξαιρετικούς δασκάλους, όπως ο διαπρεπής φιλόλογος Θρασύβουλος Σταύρου, γνωστός δημοτικιστής, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και συγγραφέας ο ίδιος σχολικών βιβλίων. Του έκαναν φοβερή εντύπωση, όπως συνήθιζε να μας λέει, η αυταπάρνηση και η αφοσίωση εκείνων των οραματικών δασκάλων που ρακένδυτοι και πεινασμένοι στεκόταν ορθοί στις κακουχίες της εποχής και φύτευαν τον αγαθό σπόρο του ήθους και της γνώσης. Άγρυπνοι επιστατούσαν στα μαθητικά συσσίτια με πατρική στοργή για να σώσουν την ελληνική νεολαία από την πείνα και το θάνατο. Οι δάσκαλοι αυτής της γενιάς τον ενέπνευσαν και τότε αποφάσισε να σπουδάσει ο Νέστορας φιλόλογος και να γίνει δάσκαλος.
Τα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια που ακολούθησαν καθυστέρησαν τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Υπηρέτησε πρώτα για 3 χρόνια τη στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε σκληρά σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες για λίγα χρόνια και το 1955 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι σπουδές του, με το ζήλο και τη μετεφηβική ωριμότητα που τον διέκριναν, ήταν συστηματικές, επίμονες και παραγωγικές. Ήδη από φοιτητής στη Σχολή έδειξε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του. Γράφει και δημοσιεύει την πρώτη του φιλολογική εργασία με την παρακίνηση του καθηγητή της Λαογραφίας Γ. Μέγα με τίτλο: Έθιμα των απόκρεων από το Σοχό της Μακεδονίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Λαογραφία.» *
«Μετά την αποφοίτησή του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στο University of Cincinnati (ΗΠΑ), όπου έλαβε δίπλωμα MA. Αργότερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών του απένειμε τον τίτλο του Διδάκτορος Φιλολογίας. Το σχολικό έτος 1959-1960 στάθηκε ορόσημο για την πορεία του. Ο Νέστορας Μπούρας προσελήφθη ως φιλόλογος στο Κολλέγιο Αθηνών, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με υψηλούς παιδαγωγικούς στόχους που του έδινε τη δυνατότητα να καλλιεργήσει τη δική του παιδεία και να εκπληρώσει τα όνειρα της νιότης του. [...] Στο Κολλέγιο Αθηνών διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαίων Ελληνικών και μέλος της Διεύθυνσης. Επίσης, για ένα διάστημα, άσκησε καθήκοντα Διευθυντού του Οικοτροφείου. Αποχώρησε από το Κολλέγιο συνταξιοδοτηθείς το 1994 συνέχισε όμως να διδάσκει, επί σειρά ετών,  Αρχαίο Δράμα και Πλατωνικούς Διαλόγους στον πρόγραμμα ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών. 
Παράλληλα με το διδακτικό έργο του, δραστηριοποιήθηκε ευρύτερα στο χώρο της εκπαίδευσης, ως μέλος Επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας (π.χ. για την κρίση διδακτικών βιβλίων), ως συγγραφέας και μεταφραστής σημαντικών βιβλίων (Αριστοφάνης και Αθήνα, Η γλώσσα των ποιητών της Αθηναϊκής Σχολής, Αλεξάνδρου Ανάβαση κ.ά.), ενώ πολλές ήταν οι δημοσιευθείσες σε επιστημονικά περιοδικά μελέτες του σε θέματα γλωσσολογίας και κλασσικής φιλολογίας. Το 1974 μάλιστα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τα βιβλία που συνέγραψε μαζί με τους Δ. Καλασούντα και Δ. Μονογυιό σχετικά με τη διδασκαλία του αρχαίου ελληνικού λόγου (Αρχαία Ελληνικά Γράμματα, Αρχαίος Ελληνικός Λόγος). 
Στην προαγωγή του εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού έργου του Κολλεγίου συνέβαλε, και μετά την αποχώρησή του από το Σχολείο, ως μέλος του Σωματείου Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα επί σειρά ετών μέχρι της εκδημίας του το Νοέμβριο του 2011.» ** 

 

Πηγές:
* Στέφανος Εμμ. Ψαρράς από τον πρόλογο του βιβλίου του Ν. Μπούρα Το μεγάλο ταξίδι
** Ενημέρωση, Περιοδική Έκδοση του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, αριθ. 70, Φεβ. 2012, σ. 13.

Έργα του Νέστορα Μπούρα διαθέσιμα στη Βιβλιοθήκη

Μπούρας, Νέστωρ. Το μεγάλο ταξίδι. Εκδόσεις Γρηγόρη, 2014. (Β ΜΠΟ)

Μπούρας, Νέστωρ. Το αρχαίο δράμα: περιεχόμενο και ερμηνεύματα. Εκδόσεις Γρηγόρη, 2002. (882 ΜΠΟ)

Μπούρας, Νέστωρ, και Α. Π. Παπαστεργίου. Αρχαία ελληνικά: συστηματική προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Κολλέγιο Αθηνών, 1986-1987. (485 ΜΠΟ)

Μπούρας, Νέστωρ. Αριστοφάνης και Αθήνα. Κολλέγιο Αθηνών, 1986. (882.51 ΑΡΙ Γ ΜΠΟ)

Μονογιός, Δ. Ν., και Νέστωρ Μπούρας. Αρχαίος ελληνικός λόγος: αρχαία κείμενα, σύνταξις και ασκήσεις δια τους μαθητάς της Γ’ Γυμνασίου. Κολλέγιο Αθηνών, 1974. (LIBROFF 485 ΜΟΝ)

Καλασούντας, Δημήτριος, και Νέστωρ Μπούρας. Αρχαία ελληνικά γράμματα: αρχαία κείμενα, γραμματική, σύνταξις και ασκήσεις δια τους μαθητάς της Β’ Γυμνασίου. Κολλέγιο Αθηνών, 1973.(485 ΚΑΛ)

Μπούρας, Νέστωρ. Verbal usage in fifth-century Athenian inscriptions. Τυπ. Ελ. Καστρινού, 1971. (485 ΜΠΟ)

Μπούρας, Νέστωρ. Υφολογικαί επιδράσεις της Αθηναϊκής Σχολής επί της συγχρόνου γλώσσης: συμβολή εις την ιστορίαν της νέας ελληνικής. Τυπ. Π. Δρούκα – Ν. Κόνσολα, 1969. (ΕΙΔ. ΣΥΛΛ 891.4 ΜΠΟ)

Μπούρας, Νέστωρ. Η γλώσσα των ποιητών της Αθηναϊκής Σχολής. Τυπ. Ανδρέου Σιδέρη, [1965;]. (891.4 ΜΠΟ)

Σχολικά εγχειρίδια & Μεταφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά

Αρριανός, Φλάβιος. Αλεξάνδρου ανάβαση: Γ’ γυμνασίου. Μεταφραστές Ν. Μπούρας, Κ. Ναστούλης, Α. Σακελλαρίου. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», 2022. (ΣΧΟΛ.ΕΓΧ. Γ’Γ 888.9 (2022))

Αρριανός, Φλάβιος. Αλεξάνδρου ανάβαση. Μεταφραστές Ν. Μπούρας, Κ. Ναστούλης, Α. Σακελλαρίου. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, 2010. ΣΧΟΛ.ΕΓΧ. Γ’Γ 888.9 (2010, 2009, 2008))

Πλάτων. Κρίτων Ευθύφρων, Απολογία Σωκτράτους. Εισαγωγή, κείμενο, σχόλια, ασκήσεις, παραρτήματα Ν. Γ. Μπούρας. Κολλέγιο  Αθηνών, 1977. (888.4 ΠΛΑ Η)

Από την εκδήλωση του ΣΑΚΑ στη μνήμη του Νέστορα Μπούρα, θέατρο Χωρέμη, 3 Δεκεμβρίου 2012

Ερμής, Οκτ.-Δεκ. 2012, τχ. 41, σσ. 28-29.
www.saka.gr/wp-content/uploads/2013/01/hermes41.pdf

 

Οι μαθητές του Νέστορα Μπούρα έγραψαν γι’ αυτόν στον περιοδικό Ερμής

Ερμής, Οκτ.-Δεκ. 2011, τχ. 37, σ. 70
www.saka.gr/wp-content/uploads/2012/01/hermes37.pdf

Ερμής, Ιαν.-Μαρ. 2012, τχ. 38, σ. 71
www.saka.gr/wp-content/uploads/2012/04/hermes38.pdf

 

Επιστροφή