Τα Nέα μας

Ο Διευθυντής/President Κώστας Συνολάκης μιλά για τον Νet Zero στόχο του 2050 και την κλιματική αλλαγή

Ιαν 8, 2023

Για την κλιματική αλλαγή και τις προσπάθειες όλων για την αποφυγή  του «κλιματικού Αρμαγεδδώνα» μίλησε τις τελευταίες ημέρες ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών, Καθηγητής Κώστας Συνολάκης '75, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής (8/1/2023), μίλησε για τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων τόσο στη Βόρειο Αμερική όσο και στην Ευρώπη, τα σημεία ανατροπής του κλίματος της Γης και τον κλιματικό νόμο που ισχύει στην Ελλάδα. 

Στην gazetta.gr/plus (26/12/2022), σχολιάζοντας την ακραία διαφορά 72 βαθμών Κελσίου μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής την ίδια ημέρα, τόνισε πως η ανθρωπότητα μπορεί να μην επιζήσει έτσι όπως την ξέρουμε στον επόμενο αιώνα, αν το κλίμα αποσταθεροποιηθεί τελείως.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή (24/12/2022), χαιρέτισε με αισιοδοξία και χαρακτήρισε «προμηθεϊκή στιγμή για την ανθρωπότητα» την επιτυχία που συντελέστηκε, στα μέσα Δεκεμβρίου, στο ερευνητικό κέντρο Lawrence Livermore, όπου επιστήμονες για πρώτη φορά κατάφεραν να επιτύχουν πυρηνική σύντηξη διαθέτοντας λιγότερη ενέργεια από αυτήν που εκλύεται. Αναλογιζόμενος τον παγκόσμιο στόχο για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2050, ο κ. Συνολάκης δήλωσε πως η επιτυχία αυτή είναι μια θεαματική αρχή προς τον στόχο, που θα μπορέσει ίσως να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με πυρηνική ενέργεια από σύντηξη και σχάση.

Επίσης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» (27/12/2022), επισήμανε πως η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ που στοιχίζουν σε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά και για τα ανοιξιάτικα Χριστούγεννα στην Ευρώπη. Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι καιρικά φαινόμενα, όπως ακραίοι καύσωνες και παγετώνες, θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα στο μέλλον.

 

Πέρα από τις πολλά υποσχόμενες προσπάθειες των επιστημόνων, ο Διευθυντής/President Κώστας Συνολάκης μάς καλεί να πάρουμε τις προσωπικές μας αποφάσεις στην καθημερινότητά μας, για να επιτύχουμε τον Net Zero στόχο το 2050.

 

Επιστροφή