Τα Nέα μας

Εκπαιδευτική Αποστολή του Ομίλου "As You Like It" του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στην Ιταλία

Μαϊ 9, 2024

Εφέτος, με αφορμή την 40ή έκδοση του περιοδικού As You Like It του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, από τις 22 έως τις 24 Απριλίου 2024, δεκαεννέα μέλη του Ομίλου ξεκίνησαν μια εκπαιδευτική αποστολή στην Ιταλία, εξερευνώντας μια μεγάλη περιοχή της βορειοανατολικής Ιταλίας, όπως η Βενετία, η Βερόνα, η Πάντοβα και το Τρεβίζο. Η βάση μας ήταν κοντά στη Βενετία, μια τοποθεσία που συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη των τυπογραφικών ανακαλύψεων. Τις δύο ημέρες που παραμείναμε στη Βενετία, μάθαμε για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τα μνημεία και τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της πόλης, καθώς περιηγηθήκαμε με τον ξεναγό μας στα στενά δρομάκια και τις γέφυρες κατά μήκος των καναλιών. Επισκεφθήκαμε επίσης το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και το San Giorgio dei Greci, την έδρα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιταλία.

Την επόμενη ημέρα, κατευθυνθήκαμε στη Βερόνα, μια πόλη που απαθανατίστηκε από τον Σαίξπηρ, απολαμβάνοντας όμορφα αξιοθέατα από το μπαλκόνι της Ιουλιέτας μέχρι την Αρένα της Βερόνας, όπου η θρυλική τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας έκανε το ντεμπούτο της το 1947. Ακολούθησε η Πάντοβα, γνωστή για το αρχαίο, αξιόλογο πανεπιστήμιο και τη βασιλική του Αγίου Αντωνίου, στολισμένη με περίτεχνα μαρμάρινα και χρυσά γλυπτά.

Την Τετάρτη, ταξιδέψαμε στο Τρεβίζο, στο Μουσείο Τυπογραφίας Tipoteca, στο οποίο φιλοξενείται μια τεράστια συλλογή μηχανημάτων και εξοπλισμού εκτύπωσης. Σε ένα εργαστήριο, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων οικοδεσποτών μας, μάθαμε από πρώτο χέρι πώς να δακτυλογραφούμε χρησιμοποιώντας το σύστημα κινητού τύπου. Για τα μέλη του Ομίλου μας, που ασχολούνται με τις εκδόσεις, αυτό το μέρος του ταξιδιού μάς άνοιξε τα μάτια! Αυτή η πρώτη εκπαιδυετική αποστολή του As You Like It ήταν χωρίς αμφιβολία μια αξέχαστη εμπειρία. 

Επιστροφή