Τα Nέα μας

Το Κολλέγιο Αθηνών ξεκινά τον εορτασμό για την Εκατονταετηρίδα του

Μαϊ 29, 2024

Σε λιγότερο από έναν χρόνο το Κολλέγιο Αθηνών θα εορτάσει έναν αιώνα λαμπρής ιστορίας και προσφοράς στην εκπαίδευση και στην κοινωνία (1925-2025). Στο πλαίσιο της Εκατονταετηρίδας (Centennial) προγραμματίζονται εκδηλώσεις και δράσεις που θα αναδείξουν τα επιτεύγματα της μακρόχρονης πορείας του, καθώς και τους πρωτοποριακούς θεσμούς που έχουν διαμορφώσει την ξεχωριστή προσωπικότητά του. Η επέτειος αυτή αποτελεί ευκαιρία για εορτασμό, αναστοχασμό και καθορισμό στόχων, που θα προσδώσουν νέα δυναμική στο όραμα των ιδρυτών του Σχολείου.

Στο «κατώφλι» της Εκατονταετηρίδας πραγματοποιήθηκαν στις 23 και 24 Μαΐου δύο προεόρτιες εκδηλώσεις στο campus Ψυχικού, στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου CAPPS, «ζωντανεύοντας» την εμβληματική τραπεζαρία του Οικοτροφείου του.

Η πρώτη εκδήλωση απευθυνόταν σε υποστηρικτές και φίλους του Σχολείου, ενώ η δεύτερη σε παλαιούς οικοτρόφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποφοίτους των δεκαετιών ’50 με ‘80. 

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αννίκα Παπαντωνίου και ο Πρόεδρος του Board of Trustees του Κολλεγίου Γιώργος Αντωνιάδης ‘80. 

Ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης παρουσίασε τις προγραμματισμένες δράσεις για τον εορτασμό του Centennial το 2025, που περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – επετειακές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά συνέδρια και καλλιτεχνικά δρώμενα. Έκανε αναδρομή στα σημαντικότερα ορόσημα της εκατοντάχρονης πορείας του Κολλεγίου με ιδιαίτερη αναφορά στις παιδαγωγικές καινοτομίες, στους θεσμούς του Σχολείου και στη σημασία του Προγράμματος Υποτροφιών, βασικού συντελεστή του κοινωνικο-οικονομικού πλουραλισμού της μαθητικής κοινότητας του Σχολείου και θεμελιώδους στοιχείου της ξεχωριστής προσωπικότητάς του.

Στην εκδήλωση της 23ης Μαΐου έδωσε έμφαση στην εκστρατεία που ξεκινάει το Κολλέγιο, επ’ ευκαιρία της Εκατονταετηρίδας, για την προσέλκυση δωρεών, με στόχο την ενίσχυση του Endowment του Σχολείου, που εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα σε όλες τις συγκυρίες. Στη δεύτερη εκδήλωση, εστίασε την προσοχή του στην ιστορία του Οικοτροφείου και στη σημασία του για το Κολλέγιο. Τις ομιλίες του έκλεισε και τις δύο ημέρες με την παρουσίαση των στρατηγικών στόχων του Σχολείου, που συνεχίζει την παράδοση να εφαρμόζει εκπαιδευτικές καινοτομίες υλοποιώντας πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα και υποστηρίζοντας τη συστηματική επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών του. 


Το παρελθόν συνδέθηκε με το παρόν από τους μαθητές Παναγιώτη Κλείδωνα, Σοφία Μουτσοπούλου και Καλλιόπη Πατέρα, που μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες στο Κολλέγιο εξαίροντας τις ευκαιρίες που τους προσφέρει το Σχολείο.

Την Παρασκευή, 24 Μαΐου σε κλίμα έντονης συγκίνησης περισσότεροι από 150 παλαιοί οικότροφοι συναντήθηκαν στην αγαπημένη αίθουσα του Οικοτροφείου, αναπόλησαν τα μαθητικά τους χρόνια, τραγούδησαν και έδωσαν τον δικό τους παλμό στην ξεχωριστή βραδιά.



Στις αναμνήσεις τους από το Οικοτροφείο αναφέρθηκαν ο Αλέξης Φυλακτόπουλος ‘65, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΕΙ και γιος του Διευθυντή του Οικοτροφείου Γιώργου Φυλακτόπουλου (1932-1970), ο Αλέξανδρος Νεχαμάς ’64, μέλος του Board of Trustees του Κολλεγίου, καθώς και οι παλαιοί οικότροφοι Κώστας Πετρόπουλος ’59, Γιώργος Κρουσανιωτάκης ’59 και Σταύρος Στεφανάκης ’59. 


Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν και τα λόγια του εκπαιδευτικού του Σχολείου Ξενοφώντα Βεργίνη, που διέμενε επίσης στο Οικοτροφείο.


Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε μουσικό πρόγραμμα με συντελεστές τον Δημήτρη Παπαγιαννάκι, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ωδείου του Κολλεγίου και τις εκπαιδευτικούς Ελευθερία Βορριά, Άννα Λάκη και Φιλοθέη Μωρίκη, ενώ τραγούδησαν οι μαθήτριες Μάρθα Παπαγιαννάκι και Μάρω Φραγάκη. 

Τον σχεδιασμό και συντονισμό των εκδηλώσεων είχαν το Γραφείο του Διευθυντή/President, το Development Office και το Communications Office, με τη συμμετοχή εξωτερικών συνεργατών.

Οι εκδηλώσεις για το Centennial θα συνεχισθούν την επόμενη σχολική χρονιά, με τη συμμετοχή ολόκληρης της Κολλεγιακής κοινότητας και θα κορυφωθούν το έτος 2025.

Επιστροφή