Τα Nέα μας

Σεμινάριο Φυσικής για μαθητές Λυκείου από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Princeton Katerina Visnjic

Ιουν 25, 2024

Στις 17-20 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο διαδραστικό σεμινάριο Φυσικής “Uncovering the Nature of Light” που δίδαξε η Senior Lecturer Φυσικής του Πανεπιστημίου Princeton Δρ Katerina Visnjic στις εγκαταστάσεις του Σχολείου μας. Το σεμινάριο παρακολούθησαν μαθητές της Β’ Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, του Κολλεγίου Ψυχικού και του 1ου έτους του International Baccalaureate Diploma Programme, καθώς και μαθητές από τα Ανάβρυτα και τη Βαρβάκειο Σχολή.  

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, οι μαθητές ανέτρεξαν στις βασικές παρατηρήσεις και στα πειράματα που οδήγησαν στην Κλασική Θεωρία του Φωτός που ανέπτυξε ο Τζέιμς Μάξγουελ (1831-1879), ενώ στη συνέχεια επανέλαβαν τα πειράματα που οδήγησαν τους επιστήμονες να απορρίψουν αυτήν την κλασική θεωρία. Το ταξίδι για την αποκάλυψη των μυστικών του φωτός κορυφώθηκε με την ανακάλυψη ότι τα ίδια αυτά πειράματα εξηγήθηκαν από την κβαντική θεωρία του Άινσταϊν που χρησιμοποιούμε έως σήμερα.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών σε συνεργασία με το  Princeton University Athens Center for Research and Hellenic Studies, με πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Γόντικα ’74, Διευθυντή του Seeger Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Princeton και μέλους του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Κολλεγίου Αθηνών. Από το Σχολείο μας το σεμινάριο διοργάνωσαν η Δρ Βικτωρία Γιακουμοπούλου, Καθηγήτρια Φυσικής του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών και ο κ. Αντώνιος Αποστόλου, Συντονιστής του IB DP του Κολλεγίου Ψυχικού.

Μιλώντας στους μαθητές, ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης σημείωσε ότι η ανακάλυψη των μυστικών του φωτός είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει και τον ίδιο ήδη από τα μαθητικά του χρόνια. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την δρα Katerina Visnjic και το Πανεπιστήμιο Princeton για αυτή τη μοναδική ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές μας και κάλεσε τα παιδιά να συζητήσουν μαζί του τα συμπεράσματά τους.

Επιστροφή