Διάλεξη του Λουκά Χριστοδούλου για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά διάλεξη του κ. Λουκά Χριστοδούλου, Προέδρου του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Ν. Ιωνίας, προς μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού με τίτλο: «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Τη διάλεξη διοργάνωσε το Γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Διαφορετικότητας του Κολλεγίου στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων του Σχολείου για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο κ. Χριστοδούλου προσέγγισε ουσιαστικά όλες τις πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής, σε μια προσπάθεια να παρουσιασθούν τόσο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, όσο και το τι επακολούθησε. Όπως σημείωσε, ο Ιωνικός πολιτισμός, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, κατάφερε να ριζώσει στη Μητέρα Ελλάδα, να μεταλαμπαδεύσει τον πλούσιο πολιτισμό του στα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες, καθώς επίσης να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις μαθητών Λυκείου:
Παρουσίαση Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών: «Η καταστροφή στη Σμύρνη μέσα από τα μάτια λογοτεχνών»
Εύα Κωνσταντουλάκη, Ελένη Κουσιουνέλου, Μαριλένα Λυκιαρδοπούλου και Άννα Σταθοπούλου
Παρουσίαση Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού: «Ο ρόλος της Εκκλησίας και των Μεγάλων Δυνάμεων»
Βασίλης Τοπάλογλου, Γιολάντα Πανδή, Γιάννης Υφαντής και Μαρίνα Κούβαρη
Στη συνέχεια, μαθητές από όλες τις σχολικές μονάδες απηύθυναν ερωτήσεις στον κ. Χριστοδούλου: Ιωάννα Παππά, Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών, Βασίλης Τοπάλογλου, Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού, Ειρήνη Πατέρα, Γυμνάσιο Κολλεγίου Αθηνών, Λαμπρινή Μελίνα Παπαζαχαρία, Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού, Μαριάννα Πολέμη, Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών και Παύλος Πασσιάς, Δημοτικό Κολλεγίου Ψυχικού.
Λίγα λόγια για τον Λουκά Χριστοδούλου
Ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου είναι ερευνητής-συγγραφέας. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε) και έχει εργασθεί στον Ιδιωτικό Τομέα, επί 33 έτη μέχρι να συνταξιοδοτηθεί. Από το 2011 έως το 2013 ήταν αντιπρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Ν. Ιωνίας και από το 2013 έως σήμερα είναι Πρόεδρος.
Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία και άρθρα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων αναφερόμενων στη Μικρά Ασία. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων με θέμα τη νεότερη Ιστορία.