Έκθεση «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Eικόνες και Μνήμες» στο Θέατρο του Κολλεγίου
Την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Eικόνες και Μνήμες» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο αφιερώματος μνήμης και τιμής του Κολλεγίου Αθηνών για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Την έκθεση διοργάνωσαν το Γραφείο Διευθυντή/President του Κολλεγίου Αθηνών, τα Γυμνάσια Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού και η Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές τους:
- Άγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας, Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Γ. Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστημίου Αθηνών
- Ηλία Μαγκλίνη, Συγγραφέα, Δημοσιογράφο
- Άννα Ενεπεκίδου, Υπεύθυνη Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, επιμελήτρια της έκθεσης
- Μανόλη Κούμα, Επίκουρο Καθηγητή Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συντονιστή της συζήτησης
Βραβεύθηκαν επίσης οι μαθήτριες της γ’ Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού που διακρίθηκαν στον εικαστικό διαγωνισμό «Η καθ’ ημάς Ανατολή».
Μεγάλο μέρος της έκθεσης δημιούργησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της γ΄ Γυμνασίου στο μάθημα της Ιστορίας, με τεκμήρια που συνεισέφεραν, τα οποία περιέγραψαν και συνέδεσαν με την ιστορία της οικογενείας τους είτε με προσωπικά συναισθήματα και εντυπώσεις από μαρτυρίες με τις οποίες ήλθαν σε επαφή.
Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου επέλεξαν αυτόν τον βιωματικό τρόπο διδασκαλίας των γεγονότων που έγιναν 100 χρόνια πριν, για τα οποία υπάρχουν ακόμα νωπές μνήμες στις οικογένειες και πολλά γύρω μας θυμίζουν τις αλησμόνητες πατρίδες. Σκοπός ήταν να ανακαλύψουν οι μαθήτριες και οι μαθητές τι σημαίνουν σήμερα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους τα γεγονότα του 1922.
Άλλα εκθέματα προσέφεραν μέλη της Κολλεγιακής οικογένειας, οικογενειακά κειμήλια από προγόνους της οικογενείας τους, που υπήρξαν Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Οργανωτική Επιτροπή
- Άννα Ενεπεκίδου, Διευθύντρια Υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων
- Νικόλ Κανελλή, Διευθύντρια Γυμνασίου Κολλεγίου Ψυχικού
- Μανόλης Κούμας, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων, ΕΚΠΑ
- Αλεξάνδρα Παπάζογλου, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών Κολλεγίου Αθηνών
- Βασιλική Τλα, Διευθύντρια Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών
- Πολυάνθη Τσίγκου, Επικεφαλής Γραφείου Διευθυντή/President Κολλεγίου Αθηνών
Η έκθεση φιλοξενείται στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών από 10 έως 26 Απριλίου 2023 και είναι ανοικτή για το κοινό κατά τις ημέρες και ώρες: 13/3, 15/3, 22/3, 27/3, 29/3, 5/4, 25/4 και 26/4 17:00 έως τις 20:00
Ευπρόσδεκτα είναι επίσης και σχολεία κατά τις ώρες του πρωινού προγράμματος (9:00-15:00) και κατά τις παραπάνω ημέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης με το Γραφείο του Θεάτρου ([email protected], τηλ. 210 6798169)
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διατίθενται τα πρακτικά της ημερίδας «Μικρασιατικός Ελληνισμός: πτυχές της συμβολής του στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας» (Εκδόσεις Μπαλτά, εξ Ανατολών, 2023), που είχε διοργανώσει το Κολλέγιο Αθηνών στις 4 Ιουνίου 2023, σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.
Τα έσοδα των πωλήσεων ενισχύουν το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών.