Εκπαιδευτική αποστολή Ομίλου «Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κοινωνική Αλληλεγγύη και Ορθοδοξία» στην Ελβετία

Εκπαιδευτική αποστολή Ομίλου «Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κοινωνική Αλληλεγγύη και Ορθοδοξία» στην Ελβετία

Μαϊ 10, 2024

Από τις 22 έως τις 25 Απριλίου 2024, 21 μαθητές/τριες  του Ομίλου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ορθοδοξίας επισκεφθήκαμε την Ελβετία. Η  εκπαιδευτική επίσκεψη, με συνοδούς καθηγητές τον κ. Φ. Τακόπουλο, την κ. Γ. Σακκά και τον κ. Δ. Λάππα, περιλάμβανε επισκέψεις και ξεναγήσεις σε Ελβετία και Γαλλία, σύμφωνες με τους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς στόχους του Ομίλου.   

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του τετραημέρου περιλάμβανε μεταξύ άλλων επίσκεψη στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στο Chambésy,  περιήγηση στα γραφικά δρομάκια του Annecy, ξενάγηση στο κοσμοπολίτικο καντόνι της Γενεύης, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, το σπίτι του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, το Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού αλλά και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στη Λωζάνη. Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Ερυθρό Σταυρό, καθώς και την ελληνική πρεσβεία, έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας  της Ελλάδας στον ΟΗΕ, όπου μας υποδέχτηκαν εγκάρδια ο κ. Ιακωβίδης, Presentante Permanent Adjoint, η κ. Πανουργιά και ο κ. Γεννηματάς, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη. Αναμφισβήτητα, οι συναντήσεις μαζί τους ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές για όλους μας!

Από το πρόγραμμα δεν έλειψε, τέλος, η περιήγηση στην πόλη της Λωζάνης, στον Καθεδρικό Ναό Notre-Dame de Lausanne και το ιστορικό Château d’ Ouchy, όπου υπογράφθηκε η Συνθήκη της Λωζάνης.  Η αποστολή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο μαγευτικό Μοντρέ και στο παραθαλάσσιο και επιβλητικό μεσαιωνικό Château de Chillon. Όταν πλέον το μοναδικό αυτό ταξίδι έφτασε στο τέλος του, όλα τα μέλη της αποστολής αποχαιρετήσαμε την Ελβετία με πολύτιμες και σίγουρα μοναδικές εμπειρίες. Ήταν το επιστέγασμα μιας σειράς δράσεων μέσω των οποίων είχαμε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στη σχέση της Ορθοδοξίας με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά) αλλά και στην ουσία του πνεύματος εθελούσιας προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. 


Επιστροφή