Εκπαιδευτική αποστολή του Ομίλου «Αστρονομίας και Διαστημικής» στη Γερμανία

Εκπαιδευτική αποστολή του Ομίλου «Αστρονομίας και Διαστημικής» στη Γερμανία

Μαϊ 10, 2024

Από τις 23 έως τις 26 Απριλίου 2024, αντιπροσωπεία 15 μαθητών και μαθητριών του Ομίλου μας επισκεφτήκαμε τη Γερμανία στο πλαίσιο μίας εκπαιδευτικής αποστολής σε γερμανικές και ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις στον τομέα του διαστήματος. Την αποστολή συνόδευσαν η κ. Π. Μπασιάκου και ο κ. Ξ. Ραφιός. 

Πρώτος σταθμός στο πρόγραμμά μας ήταν το German Aerospace Center στην Κολονία. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να διεισδύσουμε στα άδυτα της Γερμανικής Διαστημικής Εταιρείας. Στην είσοδο μάς προϋπάντησε  μία κάψουλα Soyuz που είχε χρησιμοποιηθεί το 2014, για να επιστρέψουν ευρωπαίοι αστροναύτες πίσω στη γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-ISS. Περιηγηθήκαμε στο κέντρο ελέγχου αποστολών και στο κέντρο διαστημικής βιολογίας, όπου πραγματοποιούνται πειράματα και έλεγχοι για τις επιπτώσεις της ζωής στο διάστημα πάνω στον άνθρωπο. Εκεί μάλιστα περιεργαστήκαμε έναν ηλιακό φούρνο και αντιληφθήκαμε για πρώτη φορά  την πραγματική δύναμη του ηλίου και του φωτός. Η εμπειρία ήταν για όλους πρωτόγνωρη!

Κατά την παραμονή μας στην Κολονία δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε τα σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής: τον τεράστιο και αριστοτεχνικό καθεδρικό ναό, τον Βοτανικό Κήπο, το Μουσείο σοκολάτας, αλλά και το Μουσείο καλών τεχνών Ludwig. Επόμενος σταθμός μας ήταν η πόλη της Φρανκφούρτης, όπου ξεναγηθήκαμε από την παλαιά μεσαιωνική πόλη μέχρι το νέο, γεμάτο ουρανοξύστες τραπεζικό κέντρο. Τελικός «διαστημικός» μας προορισμός ήταν το Ντάρμσταντ και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Αποστολών ESA. Πρόκειται για το κέντρο από το οποίο ελέγχονται οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι. Η άκρως εντυπωσιακή ξενάγηση περιλάμβανε  δορυφόρους, αποστολές, μοντέλα δοκιμών και το κέντρο ελέγχου.

Θυμηθήκαμε, έτσι, ξανά τη ρήση του Neil Armstrong, «το μυστηριώδες προκαλεί περιέργεια και η περιέργεια είναι η βάση της επιθυμίας του ανθρώπου να κατανοήσει».

Επιστροφή