Εκπαιδευτική αποστολή του Ομίλου Φίλοι Στρατιωτικής Ιστορίας

Εκπαιδευτική αποστολή του Ομίλου Φίλοι Στρατιωτικής Ιστορίας

Μαϊ 9, 2024

Από τις 22 έως τις 25 Απριλίου 2024, 25 μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Φίλοι Στρατιωτικής Ιστορίας επισκεφθήκαμε το Βέλγιο. Η  εκπαιδευτική αποστολή με συνοδούς καθηγητές τους κ.κ. Τ. Ασημακοπούλου, Ι. Κούλα και Ε. Χαρατσή ήταν ένα οδοιπορικό σε πεδία διεξαγωγής σπουδαίων μαχών της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Το υπέροχο ταξίδι μας στα δημοφιλή πεδία μαχών της Ευρώπης ξεκίνησε με το σταυροφορικό κάστρο της μαγευτικής Γάνδης. Συνεχίσαμε με το θρυλικό πεδίο μάχης του Βατερλώ, σχεδόν 12 χιλιόμετρα νότια των Βρυξελλών. Εκεί επισκεφθήκαμε το Μουσείο του Βατερλώ και τον τύμβο του Λέοντα. Ολοκληρώσαμε ως «πολεμικοί ανταποκριτές»  με την ιστορική Φλάνδρα και το Μουσείο της Υπρ, όπου λάβαμε μέρος σε ένα τετράωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αναζητήσαμε τα αίτια σπουδαίων μαχών, μελετήσαμε χάρτες, φορέσαμε στολές εκστρατείας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, περιεργαστήκαμε για πρώτη φορά από κοντά είδη πολεμικού εξοπλισμού:  καραμπίνες, χειροβομβίδες, φλογοβόλα όπλα, χλαίνες, χιτώνια και κράνη.

Από την εκπαιδευτική επίσκεψή μας στο Βέλγιο δε θα μπορούσε να λείψει βέβαια η περιήγηση στην παραμυθένια Μπρυζ και την κοσμοπολίτικη πόλη των Βρυξελλών. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, ο καιρός ήταν σύμμαχός μας, καθώς φαίνεται πως η ελληνική Άνοιξη μάς είχε συνοδεύσει στο Βέλγιο, και έτσι είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μοναδικές εμπειρίες: δοκιμάσαμε  εκλεκτά εδέσματα και ροφήματα, γευτήκαμε τις ξακουστές βελγικές σοκολάτες, γνωρίσαμε ξεχωριστούς ανθρώπους, ταξιδέψαμε στον χρόνο, παρακολουθήσαμε γεγονότα – σταθμούς της παγκόσμιας ιστορίας, προβληματιστήκαμε για τα όρια της ανθρώπινης φύσης…  

Επιστροφή