Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Χαϊδελβέργη – Όμιλος "Science in Europe" Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού

Μαϊ 20, 2024

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου "Science in Europe", με συνοδούς τις καθηγήτριες κ. Μ. Βλάχου και κ. Δ. Κοντοσταυλάκη, ταξιδέψαμε στη Γερμανία το χρονικό διάστημα 23-26 Απριλίου 2024. Βασικός προορισμός μας ήταν η πόλη της Χαϊδελβέργης, γνωστή ως πόλη των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων.

Κατά την παραμονή μας εκεί, ξεναγηθήκαμε στην πανέμορφη αυτή πόλη με το γραφικό τοπίο της, το Κάστρο της και τον δρόμο των Φιλοσόφων. Στο Κάστρο της Χαϊδελβέργης επισκεφτήκαμε το Γερμανικό Μουσείο Φαρμακευτικής, το οποίο ξεδιπλώνει την ιστορία της Φαρμακευτικής και της Ιατρικής από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Ο εξοπλισμός για ανάμειξη και απόσταξη, τα φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα μας βοήθησαν να ταξιδέψουμε νοητά και να παρακολουθήσουμε την πορεία των δύο αυτών επιστημών.

Βασικοί προορισμοί μας στη Χαϊδελβέργη ήταν το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης καθώς και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL). Το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας και ένα από τα πιο φημισμένα της Ευρώπης που προσελκύει φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Συναντηθήκαμε με τον Δρ. Κουτσοδενδρή με τον οποίο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τόσο για το ερευνητικό του έργο όσο και για τις δικές τους μελλοντικές ακαδημαϊκές επιλογές. Επισκεφθήκαμε επίσης τα εργαστήρια, όπου οι μαθητές «έγιναν» για λίγο ερευνητές του τμήματος Γεωεπιστημών.

Αξέχαστη εμπειρία ήταν η επίσκεψη στο EMBL. Το EMBL είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως και αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της Ευρώπης στον κλάδο των επιστημών υγείας. Λειτουργεί σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες  του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Χώρου και το κεντρικό εργαστήριο βρίσκεται στην Χαϊδελβέργη. Εκεί, συναντηθήκαμε με την Δρ. Κουμουτσή και ξεναγηθήκαμε σε δύο εργαστήρια, το Genomics Core facility και το Microbial Automation and Culturomics. Στα εργαστήρια αυτά οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με εξέχοντες/ουσες ερευνητές και ερευνήτριες καθώς και με πρωτοπόρες τεχνικές, εξαρτήματα και εφαρμογές αυτών σε σύγχρονα ερευνητικά ζητήματα. Η επίσκεψή μας στο EMBL ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο EMBL Imaging center και περιήγηση στην διαδραστική έκθεσή του.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αδράξουμε την ευκαιρία και να επισκεφθούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Κατά την παραμονή μας στο Κοινοβούλιο παρακολουθήσαμε μέρος της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, καθώς και μια διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τη λειτουργία, του σκοπούς και τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επίσκεψή μας εκεί ολοκληρώθηκε με μια σύντομη περιήγηση στο κέντρο της πόλης του Στρασβούργου.

Οι μαθητές του Ομίλου: Βαλέττα Φ. - Β1, Γιούργα Δ. – Β1, Κρητικός Φ.– Α4, Λουκόπουλος Ε. – Α5, Ματζαβίνος Ν. -Α7, Μαρμαρίδης Π. -Α7, Παπαναστασοπούλου Α. – Α5, Παπανικολάου-Μανιαδάκης Ο. – Α6, Πατμανίδη Α.  -Β5, Παχνιώτη Ε. – Α6, Πολυμενάκου Α.- Α6, Τσιλίκα Α. – Α8.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Ομίλου: Βλάχου Μ. & Κοντοσταυλάκη Δ. 

 

Επιστροφή