Ομιλία κ. Σωτηρίου Πρατσίνη στο Κολλέγιο
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν μαθητές της Γ’ Λυκείου και του ΙΒ2 του Κολλεγίου την ομιλία του κ. Σωτήρη Πρατσίνη, διακεκριμένου Καθηγητή Μηχανικής Επεξεργασίας και Επιστήμης των Υλικών στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ΕΤΗ), που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Χωρέμη, την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου.
Το θέμα της ομιλίας ήταν “A flavor of the research at ETH Zurich’s Particle Technology Laboratory”. Ο κ. Πρατσίνης έδωσε στους μαθητές μια «γεύση» για το πώς γίνεται η επιστημονική έρευνα στο Εργαστήριο Μοριακής Τεχνολογίας του ΕΤΗ και απάντησε σε ερωτήσεις τους. Τον καθηγητή προλόγισε ο Διευθυντής του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών κ. Χρίστος Κωνσταντόπουλος.
Από αριστερά: Ευ. Χαρατσής, Καθηγητής Βιολογίας Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, Σωτ. Πρατσίνης, Χρ. Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, Αθ. Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού, Γ. Μαριολόπουλος, Προιστάμενος Τμήματος Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου - Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών |
Λίγα λόγια για τον κ. Σωτήριο Πρατσίνη:
Είναι διακεκριμένος καθηγητής Μηχανικής Επεξεργασίας και Επιστήμης των Υλικών στο ETH της Ζυρίχης. Απέκτησε το Πτυχίο του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και εκπόνησε το Μεταπτυχιακό του (MSc) και στη συνέχεια το Διδακτορικό του (PhD) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.
Στο ETH της Ζυρίχης διδάσκει Μεταφορά Μάζας και Τεχνολογία των μίκρο και νάνο σωματιδίων καθώς και Εισαγωγή στη Νανομηχανική.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Δυναμική των Σωματιδίων, στη μελέτη των Βιοϋλικών και στη σύνθεση καταλυτών. Η έρευνά του επιχορηγείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, από το Αμερικάνικο και Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, από την Ελβετική Επιτροπή Τεχνολογίας και Καινοτομίας καθώς και από εταιρείες όπως: Dow, DuPont, Clariant, Degussa, Nestle, Siemens, Toyota κλπ.
Έχει επιβλέψει το διδακτορικό 38 φοιτητών, που ως απόφοιτοι κατέχουν πλέον καίριες θέσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και στη βιομηχανία παγκοσμίως. Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει 400 και πλέον επιστημονικά άρθρα, έχει καταθέσει 20 επιστημονικές πατέντες που έχουν εγκριθεί στη βιομηχανία και έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία 4 καινούργιων spinoffs, ενώ είναι και συνεργάτης έκδοσης πολλών επιστημονικών περιοδικών.
Υπήρξε από τους πρώτους ερευνητές που υπολόγισαν τον ρυθμό οξείδωσης του τετραχλωριδικού τιτανίου ενός υγρού σημαντικού στη δημιουργία τιτανίου, ενώ πρωτοστάτησε και είναι υπεύθυνος δεκάδων άλλων επιστημονικών ερευνών.