Όμιλος Φυσικής Σκέψης Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών - Εργαστήριο Θερμογραφίας

Όμιλος Φυσικής Σκέψης Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών - Εργαστήριο Θερμογραφίας

Ιαν 10, 2023

Την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022, ο όμιλος Φυσικής Σκέψης της γ΄ Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών υλοποίησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εργαστήριο θερμογραφίας.

Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση και την τεχνική υποστήριξη του θερμογράφου κ. Νικόλα Ραπακούλια '88 και του συνεργάτη του, χρησιμοποίησαν δύο υπερσύγχρονες θερμικές κάμερες και πραγματοποίησαν πλήθος εντυπωσιακών πειραμάτων.

Μέσω των θερμικών καμερών οι μαθητές απέκτησαν οπτική πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε θερμικά φαινόμενα που διαφορετικά δεν είναι ορατά. Μεταξύ άλλων οι μαθητές μας είδαν το θερμικό αποτύπωμα του σώματός τους στην καρέκλα, της παλάμης τους στο θρανίο, της σύγκρουσης δύο σωμάτων, της γόμας καθώς σβήνει, της θερμότητας που μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο όταν αυτά βρίσκονται σε θερμική επαφή. Επίσης παρατήρησαν τον βρασμό του νερού, τη θέρμανση του μετάλλου και μελέτησαν την επίδραση των σύγχρονων θερμομονωτικών υλικών στη μεταφορά θερμότητας. Θερμομέτρησαν από απόσταση τους καθηγητές των δύο τμημάτων Φυσικής Σκέψης κ.κ. Νικόλαο Ανδρικόπουλο και Ηλία Τζαβιδόπουλο και πληροφορήθηκαν για τις χρήσεις και τις εφαρμογές της θερμογραφίας. 

Επιστροφή