Η Aρχιτεκτονική των Bιβλιοθηκών


Η έκθεση "Αρχιτεκτονική των Βιβλιοθηκών" στο Μουσείο Μπενάκη είναι οργανωμένη σε πέντε διακριτές περιόδους, που αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της βιβλιοθήκης σύμφωνα με τα πνευματικά και πολιτισμικά κριτήρια της κάθε μίας από τις εποχές: Ελληνικός κόσμος, Ρωμαϊκή εποχή, Βυζάντιο, Δύση κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους και Αναγέννηση.

Περισσότερα

Ο Σαίξπηρ στον 21ο αιώνα


400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ και πλήθος εκδηλώσεων παγκοσμίως αποτίουν φέτος φόρο τιμής στον συγγραφέα που παραμένει πάντα το ίδιο επίκαιρος.

.
Περισσότερα

Ιστορία 100 ετών στα 100 μέτρα βάθος


«Σε βάθος 100 μέτρων κρύβεται μια ιστορία 100 ετών. Και μέσα σε μια ακτίνα δύο ναυτικών μιλίων στα νερά της Τζιας, δύο τεράστια βυθισμένα πλοία κι ένα αεροπλάνο μας ξαναγυρίζουν πίσω στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.»
Περισσότερα

Η Βέροια έκανε πάλι το «θαύμα» της


«Τάμπλετ φορτωμένα με εφημερίδες στην αραβική γλώσσα για τους πρόσφυγες! Δεν παύει να μας εκπλήσσει η εφευρετικότητα και η ταχύτητα με την οποία οργανώνει τις υπηρεσίες της η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Διεισδύει στην κοινωνία, αφουγκράζεται τις ανάγκες της, καινοτομεί, πειραματίζεται, οραματίζεται τη βιβλιοθήκη του μέλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι το κτίριο, σχεδιασμένο αποκλειστικά για βιβλιοθήκη, αποτελεί εδώ και δεκαεπτά χρόνια τον τρίτο πιο πολυσύχναστο χώρο της πόλης, μετά το σπίτι και τη δουλειά.»

Περισσότερα

Το παραμύθι των Γιουσουρούμ


Η περίπτωση της οικογένειας Γιουσουρούμ είναι ένα αθηναϊκό παραμύθι, γοητευτικό όσο και μακρινό, αλλά ταυτόχρονα νωπό, καθημερινό και αληθινό όσο και η κληρονομιά του οικογενειακού ονόματος στην καθομιλουμένη.

Περισσότερα

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του share


Πολύτιμο εργαλείο στην τεχνική της προπαγάνδας στάθηκε πάντοτε η εικόνα, κι αυτό δεν αποτελεί είδηση αφού η ισχυρή αυτή συμμαχία κρατάει από τον καιρό της δαγκεροτυπίας. Στις μέρες μας, αυτό που ουσιαστικά διαφοροποιεί την κατάσταση είναι οι δυνατότητες που δίνουν στην πλευρά των αναγνωστών το Διαδίκτυο και η τεράστια διασπορά των ειδήσεων.Ετσι, τα social media γεμίζουν ειδήσεις και φωτογραφίες που στοιχειώνουν τους «τοίχους» του Facebook σε όλον τον κόσμο δημιουργώντας μαζικές αντιδράσεις και ψυχικές εγγραφές, ενώ αρκετοί προσχωρούν σε ιδεολογίες με την απλή μέθοδο της διολίσθησης.

Περισσότερα

Ωκεανός κάλυπτε βόρειο τμήμα του Άρη


Ωκεανό που κάλυπτε μεγάλο μέρος του πλανήτη φέρεται να διέθετε κάποτε ο Άρης, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις επιστημόνων της NASA, βασισμένες σε παρατηρήσεις έξι ετών του πλανήτη. Ο ωκεανός είχε το μέγεθος του Αρκτικού Ωκεανού, πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχαν αρχικά υπολογίσει οι επιστήμονες, ενώ το υδάτινο αυτό σώμα κάλυπτε τη χαμηλή πεδιάδα του βόρειου ημισφαιρίου του Άρη για πολλά εκατομμύρια χρόνια.

Περισσότερα

«Αντίο» Internet Explorer


Η Microsoft και επίσημα πλέον αφήνει πίσω της τον πρώτο browser που μας «ταξίδεψε» στα νερά του ίντερνετ, αφού όπως ανακοινώθηκε ο internet explorer είναι έτοιμος να παραδώσει την σκυτάλη στο νέο περιηγητή της τεχνολογικής εταιρείας.

Περισσότερα

«Φωτίζοντας» τα μυστικά της έκλειψης


Το εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο της έκλειψης του ηλίου, όπως συνέβη στις 20 Μαρτίου 2015, με τη σελήνη να επισκιάζει τον ηλιακό δίσκο κατά το ένα τρίτο, συνεχίζει να προκαλεί ενθουσιασμό και δέος στον άνθρωπο, κυρίως όταν παρακολουθεί το φαινόμενο στην ολική φάση του.

Περισσότερα

"Μεταξύ Ουρανού και Γης" έκθεση του αστροφωτογράφου Φάνη Ματσόπουλου στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Η νέα έκθεση έργων «Μεταξύ Ουρανού και Γης» του νεαρού, αλλά ήδη αναγνωρισμένου, αστροφωτογράφου Φάνη Ματσόπουλου στο Ιδρυμα Ευγενίδου περιλαμβάνει εικόνες αστρονομικών αντικειμένων τραβηγμένες με τηλεσκόπια, οι οποίες συνυπάρχουν με νυχτερινές λήψεις τοπίων και αρχαιολογικών χώρων, πάνω από τους οποίους διακρίνονται οι αστρικές τροχιές και η γαλαξιακή ζώνη. Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζονται και φωτογραφίες αστρονομικών οργάνων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Περισσότερα

"Τρισδιάστατα" παιδικά βιβλία Μπράιγ


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Colorado στο Boulder δημιούργησαν μια σειρά από ειδικά παιδικά βιβλία, τα οποία, εκτός από τις περιγραφές στη γλώσσα Μπράιγ, έχουν τρισδιάστατες δομές τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ψηλαφίσουν.
Περισσότερα

Φυσικές καταστροφές και ανθρώπινο ένστικτο


Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και απόφοιτος τους Κολλεγίου, σε συνέντευξη προς το «ΒΗmagazino» αναφέρεται στις φυσικές καταστροφές και το πώς αυτές αντιμετωπίζονται από το ανθρώπινο ένστικτο.
Περισσότερα