Ματούλα Τόλκα

11 Οκτωβρίου 2012 

Η συγγραφέας Ματούλα Τόλκα παρουσίασε στο Δ2 το βιβλίο της «Γαλανόλευκη σημαία», εστιάζοντας στην ιστορία της σημαίας μας, αλλά και στους αγώνες της χώρας μας προκειμένου ν΄αποκτήσει τη λευτεριά της.   




Odysseia_graphic_novel

23 Οκτωβρίου 2012

Ο συγγραφέας (σεναριογράφος κόμικς) Τάσος Αποστολίδης παρουσίασε την «Οδύσσεια σε κόμικς» σε όλα τα τμήματα της 6ης τάξης στο θέατρο. Ο συγγραφέας εξήγησε στα παιδιά τη δυσκολία αλλά και την πρόκληση της απόδοσης ενός έργου σαν την Οδύσσεια σε κόμικς, εστιάζοντας στη μετάφραση, αλλά και τη συνέπεια των ραψωδιών. Παρουσίασε ένα βίντεο με αποσπάσματα απ΄όλο το έργο και συζήτησε με τα παιδιά τη συνεργασία με τον σκιτσογράφο για το τελικό αποτέλεσμα.

30 Οκτωβρίου 2012 

 

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη, αγαπημένη μικρών και μεγάλων, μίλησε για το έργο και τη ζωή της μέσα απ΄τα βιβλία της στους μαθητές της 5ης και 6ης τάξης στο θέατρο. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν μαζί της για τους αγαπημένους τους ήρωες, να προβληματιστούν για τα δύσκολα χρόνια, αλλά και να διασκεδάσουν με τις περιπέτειες και τα παθήματα άλλων εποχών, όπως επίσης να γνωρίσουν και την πρόσφατη ιστορία της χώρας τους.




Marathwnios_Oneirwn

1 Νοεμβρίου 2012 

Ο αθλητής και συγγραφέας Νίκος Μιχαλόπουλος μίλησε στους μαθητές της 5ης τάξης για το μαραθώνιο ενός εφήβου να κατακτήσει τα όνειρά του, να γνωρίσει και να βελτιώσει τον εαυτό του και τις ανάγκες του.



 

12 Νοεμβρίου 2012 

«Στην Άνω Κάτω Μαγούπολη χτυπάει συναγερμός. Ο διάσημος μάγος Πότε Πότε κινδυνεύει να χάσει για πάντα τη μαγική του δύναμη. Τι θα απογίνουν τα μαγικά φρούτα και τα λαχανικά του; Για να θεραπευτεί, πρέπει επειγόντως να βρει το δικό του χαμένο ποτέ! Και μόνο ένα μικρό κορίτσι, η Κοραλλία, μπορεί να τον βοηθήσει. Θα τα καταφέρει άραγε;» (Απ΄το οπισθόφυλλο του βιβλίου). Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη παρουσίασε στους μαθητές του Β1 το παραμύθι του Μάγου Πότε Πότε.




Alexandra_K

 

19 Νοεμβρίου 2012 

«Η πιο παράξενη ιστορία του κόσμου». Ένα μουσείο Παράξενης Ιστορίας, ξεχασμένες πριγκίπισσες, πεφταστέρια που απεργούν, καραμέλες και ο κύριος Πανταλόν με τα πορτρέτα των απελπιστικά σκανταλιάρικων παιδιών ενθουσίασαν το Δ1 που με τη βοήθεια της δημιουργού του βιβλίου Αλεξάνδρας Κ*, περιπλανήθηκαν με τη φαντασία τους στα μονοπάτια του παραμυθιού.




 

 

 

 

 

 

Mixalopoulou_Amanta_Diaforetikotita

20 Νοεμβρίου 2012 

«Έρχεται ο Ίνξορ». Ένας παράξενος και διαφορετικός φίλος μάς επισκέφτηκε με τη συγγραφέα του, την Αμάντα Μιχαλοπούλου, για να κάνει αισθητή τη διαφορετική του υπόσταση, την καθημερινότητά του και τα προβλήματα της συμφιλίωσης με τους γύρω του. Ο εξωγήινος Ίνξορ ήρθε στο Δ4 και γέμισε τη βιβλιοθήκη με υπερηχητικά ταξίδια, πυραυλάκατους αλλά και πραγματική αγάπη. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου και ο Ίνξορ βρέθηκαν και πάλι στη βιβλιοθήκη στις 5 Μαρτίου 2013 για τα τμήματα Γ5 και Γ6. 




 


 

 

 

 

 

4 Δεκεμβρίου 2012 

«Μύρτις: οι ζωές της». Η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου μετέφερε τα παιδιά του Δ4 στο χρυσό αιώνα της Αθήνας, τα χρόνια του Περικλή, τα χρόνια της μικρής Αθηναίας, της Μύρτιδας. Ένα κορίτσι σαν όλα τ΄ άλλα, που παίζει, τεμπελιάζει, μαθαίνει, αλλά βλέπει τρομερές αλλαγές να συμβαίνουν μπροστά της. Καράβια, νίκες, εκρήξεις νέων ιδεών, και τέλος βιώνει την αρρώστια από ένα μικρόβιο που της στοίχισε τη ζωή.



 

 

 

 

 

 

 

Xristougenniatiki_Parastasi

5 Δεκεμβρίου 2012 

«Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη». Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος και η ομάδα του παρουσίασαν τη θεατρική χριστουγεννιάτικη παράσταση, βασισμένη στο βιβλίο του Κυριάκου Χαρίτου, για τη μάχη του διαφορετικού, τον εγωισμό, την αλαζονεία και τέλος την επικράτηση αξιών, όπως η φιλία, η αλληλοβοήθεια και η αγάπη. Την παράσταση παρακολούθησαν όλα τα τμήματα της 1ης τάξης.



 

 

 

 

 

 

Fanouraki_Kleiw

6 Δεκεμβρίου 2012 

« Η νεράιδα Πραλίνα και το μαγικό φουντούκι». Η Κλειώ Φανουράκη, θεατρολόγος-συγγραφέας, παρουσίασε στα τμήματα Δ3 και Γ2 το βιβλίο της για τη χώρα της Σοκολάτας, τη νεράιδα Πραλίνα και τον αγαπημένο της φίλο, το μαγικό φουντούκι, που αναγκάστηκε να τον ψάχνει πετώντας στην πλάτη ιπτάμενων ζώων της χώρας προκειμένου να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου. Τα παιδιά συμμετείχαν σε θεατρικό παιχνίδι ρόλων για να βρουν το μαγικό ήρωα.



 


 

 

 

 

 

7 Δεκεμβρίου 2012 

«Ο Αστέρης το νεαρό αστέρι». Ο Κώστας Ζαφειρίου ήρθε από ένα μακρινό γαλαξία με την κιθάρα του να περιγράψει μουσικά την περιπέτεια του Αστέρη και να γνωρίσει στα παιδιά των τμημάτων Α2 και Β3 το απέραντο διάστημα.

 


 

 

 

 

 

 

 

Iwanna_Kyritsi

10 Δεκεμβρίου 2012 

«Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη». Η συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση έβαλε μπουγάδα στα ρούχα του Αϊ-Βασίλη, που ζητά για πρώτη φορά ένα δώρο απ΄τα παιδιά του κόσμου. Το τμήμα Β2 έγραψε γράμμα στον Αϊ-Βασίλη χαρίζοντάς του αγάπη, ζεστασιά, και όμορφα ζεστά ρούχα για να ετοιμαστεί για άλλη μια φορά για το ταξίδι του.

 

 




Ifigeneia_Mastrogianni

11 Δεκεμβρίου 2012 

«Το παραμύθι με τις ξεχασμένες λέξεις». Η συγγραφέας Ιφιγένεια Μαστρογιάννη με την γλαφυρή της αφήγηση μας μετέφερε σε εποχές μακρινές αλλά όχι ξεχασμένες, μύθους και θρύλους παραμύθια της καρδιάς για το τμήμα Δ4.


 

 

 

 

 

 

 

Papatheodoulou_Antwnis

12 Δεκεμβρίου 2012 

«Το χριστουγεννιάτικο αλφαβητάρι». Ένα απίθανο αλφαβητάρι που μυρίζει Χριστούγεννα, φαντασία, γέλιο και αγάπη. Το Α4 και το Γ1 παρακολούθησαν τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου που με τη φαντασία του και τη δεξιοτεχνία του αφηγήθηκε μια ιστορία για τα Χριστούγεννα διπλώνοντας ένα κομμάτι χαρτί (Origami).

Επειδή γράμματα δεν ξέρουν οι καλικάντζαροι, από γραφή κι ανάγνωση δεν παίρνουνε χαμπάρι ζητήσαν φέτος απ' τον καλικάντζαρο τον Άρη τον μόνο που δεν είν' στα γράμματα «ντουβάρι» να ξεσκονίσει τα βιβλία που έχει στο πατάρι τις λέξεις που μυρίζουνε Χριστούγεννα να πάρει να φτιάξει ένα χριστουγεννιάτικο αλφαβητάρι.




18 Δεκεμβρίου 2012 

«Ένα ζευγάρι άσπρα γάντια, χοντρές μάλλινες κάλτσες, κι ένα κόκκινο σκουφί». Η συγγραφέας Λεμονιά Κυρίτση με τα παιδιά του Β4 έκανε ένα μαγικό ταξίδι στη χώρα που κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς πραγματοποιούνται οι ευχές και τα όνειρα όλων των παιδιών.

 

 

 

 

 

 

 

Pratikaki_Vera_Caterpillar_Pauline

19 Δεκεμβρίου 2012 

«Caterpillar Pauline». Η συγγραφέας Βέρα Πρατικάκη παρουσίασε σ΄όλα τα τμήματα της 4ης τάξης των αγγλικών τις περιπέτειες της κάμπιας Pauline, που δυσκολεύεται να γίνει αποδεκτή, γιατί απλά είναι διαφορετική. Τα παιδιά προβληματίστηκαν και συζήτησαν το πρόβλημα του εκφοβισμού και της απόρριψης, και φυσικά πρότειναν λύσεις για την κάμπια Pauline, αλλά και για τους συνομηλίκους τους που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις. Η παρουσίαση έγινε στα αγγλικά.

 

 




Kinimatografos_Theatriki_agwgi

11 Ιανουαρίου 2013 

Η συγγραφέας-θεατρολόγος Κλειώ Φανουράκη σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής Αγωγής και της Βιβλιοθήκης παρουσίασε στα τμήματα Ε3, Ε4 και Ε5 την κινηματογραφική ταινία «Φτου! Ξελεφτερία», που έγινε αφορμή να προσεγγίσουν τα παιδιά κατά τμήμα  τη λαϊκή παράδοση μέσα απ΄το χορό, το θέατρο και το τραγούδι.

 

 

 

 

 

 

 

14 Ιανουαρίου 2013 

«Παραδοσιακά Παραμύθια». Η συγγραφέας Στέλλα Τραγγανίδα μίλησε για τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από μύθους, θρύλους και παραμύθια απ΄τα παλιά στα τμήματα της 4ης τάξης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bizi_Alexandra

13 Φεβρουαρίου 2013 

«Ο πειρατής Περπερούα». Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μπίζη παρουσίασε στα τμήματα Α3 και Β2 τις περιπέτειες του πειρατή Περπερούα και των φίλων του. Ένα βιβλίο για την αξία της φιλίας.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitziali_Alexandra

15 Φεβρουαρίου 2013 

«Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο». Μια κούκλα ταξιδεύει στον κόσμο από χώρα σε χώρα, από αγκαλιά σε αγκαλιά. Είναι μια κούκλα διαφορετική από τις άλλες. Ίσως είναι τα μάτια της, που δεν μπορείς να πεις τι χρώμα ακριβώς έχουν, ίσως το στόμα της, που μισανοίγει σαν να θέλει κάτι να σου πει μυστικά... και η καρδιά σου χτυπάει δυνατά. Η Αλεξάνδρα Μητζιάλη και οι κούκλες που ζωγράφισαν τα παιδιά του Α1 θα ταξιδέψουν παντού, θ΄αλλάξουν χέρια και θα λένε κάθε φορά μια διαφορετική ιστορία για το ταξίδι τους.


 

 

 

 

 

 

 

 

Theatriki_parastasi_Ellinoekdotiki

7 Μαρτίου 2013 

«Μάτα, η γουρλομάτα μαύρη γάτα». Ο εκδοτικός οίκος Ελληνοεκδοτική και η θεατρική του ομάδα παρουσίασαν το βιβλίο του Γιώργου Μπουμπούση στο τμήμα Β5. Η Μάτα με την επιμονή και την αγάπη της διδάσκει αξίες και αποκτά φίλους.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papastamatiou_Giwrgos

7 Μαρτίου 2013 

«Ρωμανός ο φαροφύλακας». Ο συγγραφέας Γιώργος Παπασταματίου και η ομάδα «Μανταλάκια» παρουσίασαν το βιβλίο 'Ρωμανός ο φαροφύλακας', δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά του Γ7 να κατασκευάσουν το δικό τους φάρο για να φωτίζει και να προστατεύει τις ζωές των φίλων και συνανθρώπων τους.



 

 
 

 

 

 

 

 

10 Μαρτίου 2013 

Η κυριακάτικη εκδήλωση της βιβλιοθήκης μας χωρίστηκε σε δύο μέρη. Από 1η-3η τα παιδιά παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Φλώρα, ακολουθώντας τη μαγική πυξίδα» απ΄τη θεατρική ομάδα των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική, και στη συνέχεια εικαστικό εργαστήρι με τη ζωγράφο Lisse-Lotte Iversen, όπου κατασκεύασαν πεταλούδες. Για τις τάξεις 4η-6η η εικαστικός και Instructor Origami Μυρτώ Δημητρίου παρουσίασε την Ιαπωνία και τον πολιτισμό της, καθώς και την τεχνική της ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής Origami. Ακολούθησε εργαστήρι με κατασκευές Origami.

 




Την εβδομάδα από 1 έως 5 Απριλίου 2013 γιορτάστηκε στη βιβλιοθήκη μας το παιδικό βιβλίο και ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Όλα τα τμήματα διάβασαν για τον Άντερσεν και έμαθαν για τη ζωή και το έργο του απ΄τις βιβλιοθηκονόμους. Στη βιβλιοθήκη φιλοξενήσαμε έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας του Στέφανου Κολοβούρη.


 

 

 

 

 
 

 

 

1 Απριλίου 2013 

«Ο καθρέφτης μου». Ο ηθοποιός Νικόλας Μαρμαράς παρουσίασε θεατρικά το βιβλίο της Δόξας Κωτσαλίδου στα τμήματα Δ3 και Δ5. Τα παιδιά έψαξαν να βρουν σ΄ένα μικρό και φτηνό δώρο μεγάλες αλήθειες που αναζητά η ψυχή τους ακολουθώντας τον ήρωα.



 

 


 
 
 

 

 

3 Απριλίου 2013 

«Ο Πέτρος κι ο αδελφός του». Η συγγραφέας Λίζα Βάρβογλη μίλησε για τον Πέτρο και τον διαφορετικό αδελφό του στα τμήματα Β2 και Α5. Ένα βιβλίο για την αναπηρία και τα προβλήματα που δημιουργεί στην οικογένεια, αλλά και την αγάπη και τον τρόπο προσέγγισης και αποδοχής.



 

 

 

 

 

 

 

 

5 Απριλίου 2013 

Ο Στέφανος Κολοβούρης ξενάγησε τα τμήματα ΣΤ1, Α1, Α2, Β3 στην έκθεση Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας και στα μυστικά της τέχνης του βιβλίου μέσα από προβολές ταινιών και γνωριμία με τα υλικά και τα εργαλεία της δουλειάς του.

 




 

 

 

 

 

 

 

Lyberis_Giwrgos_Detective_Clouz

8 Απριλίου 2013 

«Σειρά: Ο Ντετέκτιβ Κλουζ». Ο εμψυχωτής Γιώργος Λυμπέρης μέσα από θεατρικό παιχνίδι και εικαστικές δραστηριότητες ζωντάνεψε στο τμήμα Γ3 τον αγαπημένο Ντετέκτιβ Κλουζ και τα απίθανα μυστήριά του.

 



 


 

 

 

 

 

Mpampeta_Iwanna

17 Απριλίου 2013 

«Πριγκιπικά γενέθλια». Ο Πρίγκιπας έχει μια κρυφή επιθυμία και θέλει να κάνει μια ευχή. Μόνο που, για να πιάσει η ευχή, πρέπει να γίνει ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του. Έλα όμως που δεν ξέρει πότε είναι τα γενέθλιά του, επειδή είναι υιοθετημένος. Η στενοχώρια του φεύγει και το πρόβλημά του λύνεται, όταν ο μπαμπάς του φέρνει στο σπίτι ένα αδέσποτο γατάκι, που το μάζεψε από τον δρόμο. Και έτσι, ο Πρίγκιπας καταλαβαίνει τι έχει πραγματικά σημασία στις ευχές. (Απ΄την παρουσίαση του βιβλίου στη Biblionet). Η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα παρουσίασε στο τμήμα Β6 το βιβλίο της, θίγοντας το θέμα της υιοθεσίας μέσα από μια τρυφερή ιστορία ενός παιδιού που γιορτάζει τα ωραιότερα γενέθλιά του.

 


 

 

Mandilaras_Ploutos

14 Απριλίου 2013 

«Πλούτος». Ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς παρουσίασε στο Γ6 την κωμωδία του Αριστοφάνη Πλούτος, μιλώντας και δημιουργώντας ρόλους όπως της φτώχιας και του πλούτου, σαν αφορμή για μια συζήτηση με τα παιδιά του τμήματος για επίκαιρα πάντα θέματα.