Doris Lessing, 1919-2013 (2007 Nobel Prize in Literature)
Nobel Prize-winning writer Doris Lessing dies at the age of 94
"Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, που ασχολήθηκε ιδιαίτερα στα έργα της με τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα του 20 ού αι ., καθώς και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Γεννήθηκε στην Περσία, όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως διευθυντής Τράπεζας, αλλά όταν έγινε πέντε χρονών (1924) η οικογένεια πήγε στη Ροδεσία, όπου η Λέσσινγκ έζησε ως το 1949, οπότε και εγκαταστάθηκε πλέον μόνιμα στην Αγγλία.
Αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων (στη νεότητα της ήταν στρατευμένη κομμουνίστρια), η Λέσσινγκ πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο της λογοτεχνίας το 1950 με το μυθιστόρημα της Το χορτάρι τραγουδά (The Grass is Singing), όπου υφαίνονται με χαρακτηριστική πυκνότητα τα βασικά θέματα, τα οποία έμελλαν να απασχολήσουν τη συγγραφέα στη μετέπειτα λογοτεχνική της δραστηριότητα. Με αφετηρία τη ζωή και τις εμπειρίες της στη Μαύρη Ήπειρο, η Λέσσινγκ μνημειώνει στη γραφή της την περιπέτεια του ανθρώπου, τον αγώνα και την αγωνία του. Στη μυθιστορηματική πενταλογία της Τα παιδιά της βίας (Children of Violence) που αποτελείται από τα έργα: Μάρθα Κουέστ (Martha Quest, 1952), Ο κατάλληλος γάμος (Proper Marriage, 1954), Ένα κυματάκι από την καταιγίδα (A Ripple from the Storm, 1958), Φυλακισμένος στη χερσαία χώρα (Landlocked, 1965) και Η πολιτεία των τεσσάρων πυλών (The Four-Gated City, 1969), που είναι και το σημαντικότερο, συγχωνεύονται κατά τρόπο άρτιο και αποτελεσματικό τα σημεία των προσανατολισμών και των ανιχνεύσεων της. Μέσα από το ψυχολογικό και γεωγραφικό οδοιπορικό της Μάρθας Κουέστ η Λέσσινγκ καταγράφει την ίδια την ιστορία της συνείδησης της τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φάσμα προβλημάτων: πολιτικών, κοινωνικών, φεμινιστικών και ερωτικών. Αυτή η πολυπρισματική θεματική ακολουθήθηκε με την ίδια επιτυχία και στο πολυδιαβασμένο αυτοβιογραφικό έργο της Το χρυσό σημειωματάριο (The Golden Notebook, 1962, ελλην. μετάφρ. 1980), όπου και πάλι η γραφή της βυθίζεται στα λεπτά ερωτικά προβλήματα της ανεξάρτητης γυναίκας τη στιγμή που δοκιμάζεται η ανθεκτικότητα της γυναικείας φύσης της μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της «ιστορίας μέσα στην ιστορία», η Λέσσινγκ συντάσσει ένα κυκλικό έργο, όπου στροβιλίζονται όλα τα αγαπημένα της μοτίβα: η μοναξιά, ο ρατσισμός, η πολιτική συνείδηση, το χάσμα των γενεών κτλ. Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 η Λέσσινγκ έγραψε άλλα τρία μυθιστορήματα, που κινούνται πάλι στους γνωστούς θεματικούς άξονες: Οδηγίες για μια κάθοδο στην Κόλαση (Briefing for a Descent into Hell, 1971), Καλοκαίρι πριν το σκοτάδι (Summer before the Dark) και Τα απομνημονεύματα κάποιου που επέζησε (The Memoirs of a Survivor, 1974).
Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται και οι συλλογές διηγημάτων της όπως: Πέντε (Five, 1953), Ένας άντρας και δύο γυναίκες (A man and Two Women, 1965), από τα πιο απαισιόδοξα έργα της όπου με θαυμαστό τρόπο δίνεται η οδυνηρή ρηχότητα των ανθρώπινων σχέσεων, και Ιστορία ενός άντρα που δεν παντρεύεται (The Story of a Non-marrying Man, 1972).
Από το 1979 άρχισε μια νέα περίοδος στη συγγραφική δραστηριότητα της Λέσσινγκ η περίοδος του «διαστημικού μυθιστορήματος». Χωρίς να δεσμεύει τη μυθιστορηματική γραμματική της με τον κώδικα των έργων επιστημονικής φαντασίας, ποδηγετεί μια δική της γραφή διανθισμένη με το όραμα της ελπίδας αλλά, πολλές φορές, και της καταστροφής. Στα έργα του τελευταίου αυτού κύκλου ανήκουν τα μυθιστορήματα: Σικάστα (Shicasta, 1979), Οι γάμοι ανάμεσα στις ζώνες τρία, τέσσερα και πέντε (The Marriages between Zones Three, Four and Five, 1980), Τα Σείρια πειράματα (The Sirian Experiments, 1981), Η δημιουργία του αντιπροσώπου για τον πλανήτη 8 (The Making of the Representative for Planet 8, 1982), Οι συναισθηματικοί πράκτορες (The Sentimental Agents, 1983) και Ο καλός τρομοκράτης (The Good Terrorist, 1985)".
(Πατσαλίδης, Σάββας. "Λέσσινγκ (Lessing), Ντόρις". Παγκόσμιο βιογραφικό λεξικό)
Μεταγενέστερα έργα της:
- Το Πέμπτο Παιδί (Τhe Fifth Child, 1988)
- Αγάπη, ξανά (Love, Again, 1996)
- Under My Skin, 1994 (πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας της)
- African Laughter: Four Visits to Zimbabwe, 1992
- London Observed: Stories and Sketches, 1993
- Spies I Have Known, 1995
- Love, Again, 1996
- The Pit, 1996
- Βαδίζοντας υπό σκιά (Walking in the Shade, 1997), (δεύτερος τόμος της αυτοβιογραφίας της)
- Μάρα και Νταν (Mara and Dann, 1999)
- Ο Μπεν στον κόσμο (Ben, in the World, 2000)
- The Sweetest Dream, 2001
- Οι γιαγιάδες (The Grandmothers: Four Short Novels, 2003)
- The Story of General Dann and Mara's Daughter, Griot and the Snow Dog, 2005
- The Cleft, 2007
Η Ντόρις Λέσινγκ πήρε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2007.
Έργα της Ντόρις Λέσινγκ στη βιβλιοθήκη
Σύνδεσμοι στο Διαδίκτυο
- «Το γράψιμο για μένα είναι ανάγκη» Άρθρο του Observer αναδημοσιευμένο από την Καθημερινή, 21 Oκτωβρίου 2007.
- Στην Ντόρις Λέσινγκ το Νομπέλ Λογοτεχνίας Άρθρο του Νίκου Βατόπουλου στην Καθημερινή, 12 Oκτωβρίου 2007.
- Πέθανε σε ηλικία 94 ετών η Νομπελίστρια συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ Άρθρο του Βήματος, 17 Νοεμβρίου 2013.
- Doris Lessing, from Contemporary writers (British Council)
- Doris Lessing Όλα τα κείμενα και τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδαGuardian για τη συγγραφέα
- Doris Lessing, from the Wikipedia
- Doris Lessing: a retrospective Πολύ καλός ιστοχώρος με τη βιογραφία, τα έργα, τα βραβεία και τις συνεντεύξεις της Ντόρις Λέσινγκ. Περιέχει ακόμα πορτραίτα της συγγραφέως και ακουστικό υλικό.
- Doris Lessing: Book by Book Profile από το Bookmarks magazine
- Doris Lessing Wins Nobel Prize in Literature Άρθρο από την εφημερίδα The New York Times
- Interview Τηλεφωνική συνέντευξη της Ντόρις Λέσινγκ μετά την ανακοίνωση των βραβείων Νόμπελ λογοτεχνίας 2007.
- On not winning the Nobel Prize, Nobel Lecture December 7, 2007. Η ομιλία της Ντόρις Λέσινγκ που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην απονομή του βραβείου Νόμπελ.
- The Nobel Prize in Literature 2007: bio-bibliography
- Presentation Speech Presentation Speech by Per Wastberg, Writer, Member of the Swedish Academy , Chairman of the Nobel Committee for Literature, 10 December 2007.
Τελευταία ενημέρωση 11 Δεκεμβρίου 2013